Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Laat studenten een nier verkopen als betaling studie'

Door Merel Dercksen 

Sue Rabbit Roff, een van oorsprong Amerikaanse onderzoeker in de sociale wetenschappen aan de universiteit van het Schotse Dundee, vindt dat het mogelijk moet worden een nier te verkopen. Dat schrijft ze in een persoonlijk artikel in het British Medical Journal. In het bijzonder noemt ze studenten, die nu vaak een enorme studieschuld opbouwen.

Vergeleken met dialyse 'betaalt' een transplantatienier zichzelf in ongeveer 18 maanden terug, stelt Roff. Maar er zijn nu al te weinig donornieren, en dat zal alleen maar erger worden nu steeds meer mensen diabetes of een te hoge bloeddruk hebben. De kosten die levende donoren maken worden, voor een aantal weken, gedekt door de NHS (National Health Service). Maar het is tijd 'om een proef met betalingen voor levend gedoneerde nieren, onder strikte regels rond toegang en gelijkheid, uit te voeren'.

Roff vindt dat mensen een van hun nieren zouden moeten kunnen verkopen, en noemt daarbij een bedrag van 28.000 pond (31.800 euro). In het bijzonder noemt zij studenten, die op die manier kunnen voorkomen dat ze zich zwaar in de schulden steken om hun opleiding te kunnen volgen. En in een moeite door kunnen ze dan ook nog een leven redden.

'We verkopen sperma en andere delen van ons lichaam. Wat is er zo bijzonder aan nieren dat er geen prijs aan gekoppeld zou kunnen worden?' stelt Roff in een interview met The Scotsman. Ze denkt dat 30 tot 40 procent van de bevolking het geen slecht idee vindt.

Scotland's National Union of Students is faliekant tegen: de organisatie vindt het idee 'volkomen belachelijk'. Er zou niet van studenten verwacht mogen worden dat zij een lichaamsdeel verkopen om hun studie te kunnen betalen. Ook in Australië is de oproep van Roff niet goed gevallen. Nefroloog prof. Jeremy Chapman, de vorige voorzitter van de internationale Transplantation Society, noemde haar voorstellen 'moreel verkeerd en slecht geïnformeerd'.

Daar tegenover staat iemand als de Schotse libertarische Tim Worstall, die al langer pleit voor het legaliseren van orgaanhandel.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 12-08-2011
Bron: diverse | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier