Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Laat studenten een nier verkopen als betaling studie'

Door Merel Dercksen 

Sue Rabbit Roff, een van oorsprong Amerikaanse onderzoeker in de sociale wetenschappen aan de universiteit van het Schotse Dundee, vindt dat het mogelijk moet worden een nier te verkopen. Dat schrijft ze in een persoonlijk artikel in het British Medical Journal. In het bijzonder noemt ze studenten, die nu vaak een enorme studieschuld opbouwen.

Vergeleken met dialyse 'betaalt' een transplantatienier zichzelf in ongeveer 18 maanden terug, stelt Roff. Maar er zijn nu al te weinig donornieren, en dat zal alleen maar erger worden nu steeds meer mensen diabetes of een te hoge bloeddruk hebben. De kosten die levende donoren maken worden, voor een aantal weken, gedekt door de NHS (National Health Service). Maar het is tijd 'om een proef met betalingen voor levend gedoneerde nieren, onder strikte regels rond toegang en gelijkheid, uit te voeren'.

Roff vindt dat mensen een van hun nieren zouden moeten kunnen verkopen, en noemt daarbij een bedrag van 28.000 pond (31.800 euro). In het bijzonder noemt zij studenten, die op die manier kunnen voorkomen dat ze zich zwaar in de schulden steken om hun opleiding te kunnen volgen. En in een moeite door kunnen ze dan ook nog een leven redden.

'We verkopen sperma en andere delen van ons lichaam. Wat is er zo bijzonder aan nieren dat er geen prijs aan gekoppeld zou kunnen worden?' stelt Roff in een interview met The Scotsman. Ze denkt dat 30 tot 40 procent van de bevolking het geen slecht idee vindt.

Scotland's National Union of Students is faliekant tegen: de organisatie vindt het idee 'volkomen belachelijk'. Er zou niet van studenten verwacht mogen worden dat zij een lichaamsdeel verkopen om hun studie te kunnen betalen. Ook in AustraliŽ is de oproep van Roff niet goed gevallen. Nefroloog prof. Jeremy Chapman, de vorige voorzitter van de internationale Transplantation Society, noemde haar voorstellen 'moreel verkeerd en slecht geÔnformeerd'.

Daar tegenover staat iemand als de Schotse libertarische Tim Worstall, die al langer pleit voor het legaliseren van orgaanhandel.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 12-08-2011
Bron: diverse | Nog geen reacties
De maatschappelijk werker is er voor iedereen

In de eerste gesprekken die medisch maatschappelijk werker Laura Haasdijk met patiŽnten voert vragen mensen zich af waarom ze naar de maatschappelijk werker moeten. Het voelt alsof er iets met ze aan de hand is. Terwijl het maatschappelijk werk tot het standaard aanbod hoort bij een nierziekte, net zoals de diŽtiste, verpleegkundige en de dokter. Onlangs hebben de maatschappelijk werkers die werkzaam zijn in de nefrologie hun visie op wat zij doen en hoe ze willen werken vastgelegd in de zogeheten kwaliteitsstandaarden. Deze zijn voor iedereen gratis te downloaden.

'Het kost altijd eventjes, misschien wel een paar gesprekjes, voordat mensen gaan ervaren wat maatschappelijk werk kan betekenen. Je hebt heel vaak een klein stukje weerstand te overwinnen,' vertelt Haasdijk. Zij werkt in het HagaZiekenhuis in Den Haag en is voorzitter van de Vereniging Maatschappelijk Werk Nefrologie. Haar werk is eigenlijk tweeledig, zo legt ze dat aan patiŽnten uit. Een nierziekte heeft heel veel invloed op je gewone leven. Een maatschappelijk werker kan je op weg helpen met praktische dingen, en ook psychosociale ondersteuning bieden.

Lees meer »

De regie over je leven krijgen kan je leren »

De regie over je leven met een chronische ziekte krijgen, dat kan je leren. Zelfmanagement is het toverwoord.

Lees meer »

Andreas Vesalius en zijn fascinatie voor de nier »

In de 16e eeuw was de medische wetenschap nog steeds gebaseerd op de wijsheid van de klassieke oudheid. Wetenschappers uit dit verre verleden bepaalden nog altijd hoe er over het menselijk lichaam werd gedacht. Ruim 2000 jaar lang waren de bevindingen van Aristoteles over de medische wetenschap onbetwist. Hoewel Aristoteles en later zijn volgeling Galenus (Grieks/Romeins arts 129-199 n.Chr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier