Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Einde pendelen met vliegtuig dialysepatiŽnten Bonaire

Door Jeroen van Setten 

Het gezondheidscentrum op het eiland Bonaire, Fundashon Mariadal, zal op korte termijn een dialysecentrum starten. De nieuwe kliniek begint met vier machines. Hiermee kunnen dagelijks acht patiŽnten worden behandeld. Het project gaat van start zodra Nederlandse nefrologen van het VU Medisch Centrum aankomen op het Antilliaanse eiland. Dat meldt het dagblad Amigoe.

Geen nefrologen
Op Bonaire zijn op dit moment nog geen nefrologen. PatiŽnten moeten daarom naar CuraÁao of Aruba voor behandeling. Maar een dialyse moet zeker drie keer per week plaatsvinden. Voor een patiŽnt op Bonaire is het erg vervelend om steeds heen en weer te vliegen. Daarom is er nu het dialyseprogramma van Fundashon Mariadal, met een eigen kliniek op het terrein van de stichting. Voor het programma komen speciaal nefrologen uit Nederland over.

Dialysefaciliteiten prioriteit op eiland
Omdat een dialyse vier uur duurt, is er voor patiŽnten ondertussen de mogelijkheid om televisie te kijken of op het internet te surfen. En omdat de kliniek op het terrein staat van Fundashon Mariadal, is het makkelijker te communiceren of in te grijpen in geval van nood. Voor het ziekenhuis was de komst van het dialyseprogramma een van de prioriteiten.

Samenwerking met AMC en VUmc
Fundashon Mariadal op Bonaire werkt de komende vijf jaar samen met de twee grootste ziekenhuizen van Amsterdam. Verschillende specialisten uit het AMC en het VUmc worden telkens voor drie tot zes maanden op Bonaire gedetacheerd. De BES-eilanden waaronder Bonaire zijn tegenwoordig Nederlandse gemeenten waar de Nederlandse zorgverzekeringswetten gelden. De gezondheidszorg op de eilanden is echter nog niet erg ver ontwikkeld.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 13-08-2011 | Nog geen reacties
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf Ė Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs Ä 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier