Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Het dialysevervoer 'Daar Thuis'

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Wie vertrouwde kusten bezoekt hoopt op betrouwbaar vervoer.

Heel wat voeten (u weet: 'voeten' van Nanny) heeft het in de aarde gehad, om een geregeld en tijdig dialyse-transport van Doorn naar Amersfoort te organiseren. Alle wegen die zij hiertoe aanvankelijk bewandelde, mondden uit bij CONNEXXION, 'want CONNEXXION regelt alle ziekenvervoer en dialysetransporten'! Zulks was bij ons via het NVN-forum al doorgedrongen.

Volgens al hun telefonistes, 'bekeken zij eerst of zij zélf mij konden transporteren en anders zochten ze een geschikte collega om het over te nemen'. Dat wij voorkeur hadden voor een bepaald taxibedrijf, was mooi, maar daar kwam niets van in: CONNEXXION was de spin in het web, de aangewezen (door wie?) monopolistische vervoerder. En men klemde die touwtjes stevig in de knuistjes. Maar dit idee voelde voor ons veel te ongrijpbaar en glibberig.

In Frankrijk maken we met één van de bestaande ambulance-bedrijven een afspraak. En deze afspraken worden prompt nagekomen. De witte VSL's met het blauwe kruis (Véhicule Sanitaire Léger = licht gezondheids vervoermiddel = zit-ambulance) zijn altijd op tijd, vaak zelfs te vroeg. De chauffeur (M/V) kan dagelijks wisselen want deze komt gewoon uit de 'pool' van dienstdoende medewerkers. De ochtend-, middag-, avond- en nacht-ploegen zijn echter betrekkelijk constant; je raakt dus vrij spoedig met elkaar vertrouwd.

Tegenwoordig echter rijd ik - destijds is dat al eens uitgelegd - alweer ruim anderhalf jaar met een stel oud-chauffeurs van "Les Ambulances du Soleil' die voor zichzelf zijn begonnen: Cathy en Mike. En ook de afspraken met 'Taxi Cathy' en 'Taxi Mike' kloppen altijd. De klant is hier nog steeds koning; ze zijn zelfs zo mooi op tijd dat er nog tijd overschiet voor een kopje koffie (beetje eigen belang?). Zij brachten ons ook - zonder kosten voor de Sécurité Sociale ('ziekenfonds') - van Taradeau naar België en later weer terug, bijna privé-chauffeurs.

Maar om een lang vervoersverhaal kort te maken: uiteindelijk kreeg Nanny contact met AGIS, de verzekeraar voor 'expats' die een poosje Nederland komen proeven, op zoek naar de smaak van weleer. Deze ''allochtonen" vallen niet onder het standaard verzekeringsregiem voor inheemse Nederlanders. Wij konden dus wél zelf een taxi-bedrijf uitzoeken en kozen Hoek-Vervoer uit Driebergen. AGIS garandeerde vervolgens de betaling (wél eerst die € 92,00 eigen bijdrage afrekenen).

De blauwe kentekenplaten van de luxe 'Hoek-taxi's' zijn vervolgens altijd op tijd bij het receptiegebouw van onze 'huisbaas' komen voorrijden. En 's avonds bij MEANDER voor de thuisreis. Dat kan dus wél. Van mij daarom geen rampverhalen op het forum. Genoemde 'huisbaas' verstrekte iedere keer een eenmalig codekaartje voor de slagboom, zodat de taxi mij keurig bij onze bungalow kon terugbrengen en er vervolgens ook nog weer uit kon.

De € 92,00 is overigens inmiddels bij onze verzekering in Frankrijk geclaimd: ik ben ten slotte 'Cent Pourcent' (100 %). Dit gaat alleen op dokters/specialisten-verklaring. Frankrijk kent ruim dertig aandoeningen 'Longue Durée' die onder de regeling '100 %' vallen zoals falende nieren, kanker, hartproblemen, bepaalde vormen van reuma en oogziekten, maar ook verschillende psychiatrische ziektes.

Alle onkosten die uit die ziektes voortvloeien worden door de Securité Sociale volledig vergoed: vervoer, behandeling, medicijnen, halfjaarlijkse hart- en vaatcontrole, röntgen-onderzoek en alles wat de arts verder noodzakelijk acht.

Je kunt hier prima nierpatiënt zijn. Nou ja!

A la prochaine,

Ad

sterren Gepubliceerd: zaterdag 06-08-2011 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • miranda, apeldoorn
  07-08-2011 14:06

  dan heb jij zeker geboft want ik kreeg nadien van de agis een mooie rekening gepresenteerd omdat ik met connexion had moeten rijden ipv taxi hoek!
  na diverse protest brieven gelukkig alles teruggekregen!

 • A., B.
  07-08-2011 07:47

  Of waarom God voor Frankrijk koos... ;)
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier