Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Niercellen zijn te herprogrammeren voor herstel

Door Jeroen van Setten en Merel Dercksen 

Volgens twee studies die verschenen zijn in het julinummer van de Journal of the American Society of Nephrology (JASN), is het mogelijk om niercellen te verzamelen en in het laboratorium zodanig te herprogrammeren, dat ze mogelijk ingezet kunnen worden om nierschade te herstellen.

In een van de studies namen Australische onderzoekers cellen uit nieren van een persoon en herprogrammeerden die tot voorlopercellen, die in principe kunnen uitgroeien tot elk type niercel. Daarvoor brachten ze een aantal belangrijke herprogrammeringsgenen in de niercellen.

In een ander onderzoek ontdekten onderzoekers van de Academie van Wetenschappen in Guangzhou in China, dat niercellen verzameld uit de urine van een patiŽnt, ook op deze manier opnieuw geprogrammeerd kunnen worden. Met behulp van cellen uit urine is de technologie eenvoudiger te implementeren in een kliniek. Zelfs invriezen en voor het manipuleren ontdooien van de urinecellen bleek goed mogelijk.

Als onderzoekers de opnieuw geprogrammeerde cellen, zogenaamde geÔnduceerde pluripotente stamcellen (iPSCs) tot deling kunnen aanzetten en teruggeven aan de patiŽnt, zijn ze mogelijk in staat een nier te herstellen. Naast het leveren van een potentieel genezende therapie voor patiŽnten, kunnen deze technieken ook helpen om de oorzaken van nierziekten te bestuderen en om nieuwe geneesmiddelen te screenen.

In een begeleidend redactioneel commentaar merkt Ian Rogers in de JASN op dat 'deze twee artikelen de haalbaarheid van het gebruik van niercellen als een bron van iPSCs aantonen. Bovendien blijkt dat efficiŽnte productie van volwassen iPSCs uit urine haalbaar is. En dat betekent dat de cellen op elk moment kunnen worden verzameld.'

sterren Gepubliceerd: vrijdag 29-07-2011
Bron: Renal Business Today | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier