Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Een tijdelijk afscheid?

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Onze vakantie speelt nog regelmatig door ons hoofd en kleurt onze gesprekken. En het vertrouwen dat Meander had in Franse MRSA-laboratorium-verrichtingen, moedigt aan om 'binnenkort' terug te komen. Dat professionele vetrouwen schijnt in Nederland, zelfs onderling, niet altijd vanzelfsprekend te zijn.

En waarschijnlijk zal dialyse in MEANDER, met de nieuwbouw en volledige automatisering, nog beter worden. Vanaf 2013 zal 'on line' hemodiafiltratie normaal zijn; nu zitten er nog even drie waterzakken aan de 'galg' boven mijn machine.

Er zullen verschillen Nederland-Frankrijk blijven. Ik herinner mij: 'Koukleumen' (en dat word je, stilliggend in geklimatiseerde ruimtes, vanzelf) krijgen in MEANDER dekbedden, die een week lang - in het privé-kastje - met hen meegaan en vrijdags worden ververst. SERENA laat je zelf voor je afdekking zorgen.

In het privé-kastje zit ook je 'eigen' plastic trommel met verband en pleisters, stollingsblokjes, 'pinpas' e.d. Deze zet je zelf klaar op je tafeltje. Onze Franse infirmières daarentegen beheren een 'onaanraakbaar' wagentje met alles er op en er aan.

Het wegen 'voor en na' mag in SERENA uitsluitend door infirmières; een printer bij de schaal spuwt kassabonnen uit. In MEANDER schuif je je 'pinpas', in een elektronisch kastje naast de weegschaal, wacht een piepje af, stapt op de weegschaal, daarna twee piepjes en: gewicht genoteerd! Hierna gaat de pas 'ergens' in de machine en noteert alle dialyse-gegevens.

Honger bestrijdt men in Amersfoort met soep en bruine bolletjes, hartig of zoet: voor mij bij voorkeur: Kipkerriesalade. SERENA daarentegen serveert een uitgebreid menu.


Helaas is er op de vrijdag van de zesde week toch nog iets misgegaan. Toegedekt onder mijn dekbed merkte ik dat pas toen ik draaierig werd. De op mijn noodkreet toesnellende verpleging constateerde dat ik ondershands ca. een halve liter bloed op de grond had gemorst; er restte mij een bloeddruk van 56 (voor mij ècht te laag!).

Efficiënt pakten de dames het probleem aan: afkoppelen, 700 ml. fysiologisch-zout-oplossing toedienen, kotsbak erbij én uiteraard schoonpoetsen en dweilen. SERENA heeft bij iedere ochtend-, middag- en avond(nacht)-dialyse een nefroloog aanwezig; desnoods geronseld uit Marseille.

In Amersfoort was er helaas op dat uur geen 'verantwoordelijkheid-mogende-nemen' autoriteit meer bereikbaar. Een EPO-shot kon daardoor pas de volgende woensdag!

De Amerikaanse FDA (zie NierNieuws.nl) vindt zulks prima, 'want je moet EPO niet toedienen om de patiënt zich beter te laten voelen'?? Wat beogen ze, liever tijd toevoegen aan ons leven dan leven aan onze tijd? Ik kies dan graag voor quality-time.

Gelukkig hadden we eerder al een week bijgeboekt, dus bij-dialyseren op zaterdagochtend kon eenvoudig. Mijn daasheid - hemoglobine-gehalte beneden NP - kon zo, voor onze terugreis, nog een week bijtrekken.

Niettegenstaande boven beschreven 'gewichtsverlies' denk ik met genegenheid en dankbaarheid terug aan mijn verblijf in MEANDER en Nanny evenzo. Zij heeft de verpleging persoonlijk bedankt met een mooie doos bonbons. Drank leek ons ongepast: kan de prikvaardigheid beïnvloeden! En hun herhaalde uitnodigingen hebben ons 'graag' gemaakt.

Wie weet? Dit avontuur heeft ons de moed - en kennis van de 'paperassen-winkel' - opgeleverd om het nog eens aan te durven. Die paperassenberg (lees vooral: herhaalde, langdurige en vasthoudende telefoontjes) was voornamelijk voor Nanny. Waarvoor mijn diepe dank ( ik kan wel zeggen dat ik van haar hou, maar dat weet ze wel ).

à la prochaine,

Ad http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 23-07-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier