Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Duitsers worstelen op gelijke manier met donatiewet

Door Merel Dercksen 

De ministers van gezondheid van de Duitse deelstaten zijn overeengekomen dat de orgaandonatiewet veranderd gaat worden. Voortaan zal iedereen aan moeten geven of hij wel of geen donor wil zijn, als de wetswijziging wordt aangenomen. Een dergelijk voorstel is ook in Nederland de revue gepasseerd.

Op dit moment is het in Duitsland mogelijk een donorcodicil te dragen, maar daar moet je zelf actie voor ondernemen. Als iemand die geen codicil draagt overlijdt, wordt zijn nabestaanden gevraagd of zij zijn organen willen afstaan. Onder deze regeling, het toestemmingsmodel, bestaat er ook in Duitsland een fors tekort aan donororganen: er staan in dat land meer dan 12.000 mensen op de wachtlijst.

Er is de afgelopen tijd dan ook uitvoerig gediscussieerd over de donatiewetgeving. De ministers van gezondheid van de verschillende deelstaten hebben nu een tweedaagse conferentie in Frankfurt am Main achter de rug, waar dit het belangrijkste thema was. Daar hebben ze in grote lijnen de verschillende modellen besproken die ook in de Nederlandse politiek onderwerp van debat zijn geweest. Behalve de bestaande regeling, was dat de variant waarbij iedereen donor is, tenzij hij bij leven heeft aangegeven dat niet te willen. Deze optie is door de gezondheidsministers verworpen.

De derde mogelijkheid is die waarbij iedereen ten minste eenmaal in zijn leven gevraagd wordt een keuze te maken, het beslissingsmodel. De ministers hebben besloten dat ze dit de beste oplossing vinden. Ieders keuze, wel of geen donor zijn, kan vastgelegd worden in het paspoort, rijbewijs of pasje voor de zorgverzekering.

De nieuwe regeling moet nog als wetsvoorstel aan de Bondsdag, het Duitse parlement, voorgelegd worden.

sterren Gepubliceerd: maandag 04-07-2011
Bron: Deutschlandradio | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier