Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe risicofactor hartdood bij dialysepatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Duitse onderzoekers hebben een nieuwe stof gevonden, die, als een dialysepatiŽnt er een tekort aan heeft, het risico op plotselinge hartdood vergroot. Een tekort eraan zorgt waarschijnlijk voor slecht functionerende vaten.

Plotselinge hartdood is een belangrijke doodsoorzaak onder dialysepatiŽnten. Er zijn factoren bekend die bijdragen aan het verhoogde risico dat dialysepatiŽnten op hartklachten lopen, maar die verklaren het niet volledig. Duitse wetenschappers hebben een nieuwe stof in het bloed onderzocht, die misschien ook een rol zou kunnen spelen: homoarginine. Hun redenatie was als volgt: een tekort aan dit aminozuur kan leiden tot een verminderde beschikbaarheid van stikstofoxide. En stikstofoxide is van belang om het endotheel, de binnenste bekledingslaag van de bloedvaten, in een goede conditie te houden. Een tekort aan homoarginine zou wel eens kunnen leiden tot slecht functionerend endotheel, en daarmee het risico op hart- en vaatklachten vergroten. Dat zou het mede tot een oorzaak van hartdood bij dialysepatiŽnten maken.

Voor hun studie maakten ze gebruik van een bestaand onderzoek, de Duitse diabetes en dialyse studie. Gedurende vier jaar hielden ze bij of 1255 hemodialysepatiŽnten met diabetes een van de volgende zaken overkwam: plotselinge hartdood, hartinfarct, beroerte, dood door hartfalen of een combinatie van hart- en vaatklachten. Van alle patiŽnten was de concentratie homoarginine in het bloed gemeten op het moment dat ze begonnen deel te nemen aan de studie.

De onderzoekers vonden een verband tussen een lage concentratie homoarginine en congestief hartfalen, met een vergrote linker hartkamer en met verhoogde spiegels van B-type natriuretisch oaotide. Deze laatste stof is een indicator dat het hart overbelast is. De 20 procent patiŽnten met de laagste homoargininespiegels bleken een meer dan drie keer zo groot risico te lopen op plotselinge hartdood als de 20 procent patiŽnten met de hoogste homoargininespiegels. ook lopen zij een iets hoger risico op een beroerte, maar, in dit onderzoek, niet op een hartinfarct.

De onderzoekers concluderen dat een lage homoargininespiegel een sterke risicofactor voor plotselinge hartdood en overlijden als gevolg van hartfalen is onder hemodialysepatiŽnten. Het precieze onderliggende mechanisme moet nog verder uitgeplozen worden. Dan kunnen er mogelijk nieuwe therapieŽn ontwikkeld worden, die de genoemde risico's verkleinen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 03-08-2011
Bron: European Journal of Heart Failure | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier