Prof.dr. Tineke Lameijer (80) overleden
Door Jeroen van Setten
De nefroloog die in 1966 in Leiden de eerste Nederlandse patiënt begeleidde die een nier ontving, is overleden. Prof.dr. L.D.F. (Tineke) Lameijer was de internist aan de wieg van de eerste niertransplantatie in Nederland.
In een interview met het blad Cicero in 2004 blikt Prof. Hans Terpstra terug op de eerste niertransplantatie in 1966. Hij vertelt dat op een goed moment de chirurgen, waarvan hij er zelf een was, vonden dat het tijd werd een eerste niertransplantatie bij een mens te gaan uitvoeren. Maar 'de internisten wilden nog wel even wachten, die zijn nu eenmaal beschouwender.'
Het team dat de beslissing voor de eerste niertransplantatie in Nederland uiteindelijk nam, bestond uit de chirurgen Maarten Vink, Jon van Rood en Hans Terpstra en een internist, Tineke Lameijer. Over Lameijer zegt Terpstra in het interview: 'Tineke Lameijer was heel goed in het beoordelen van de klinische toestand van een patiënt. Zij volgde hem dag en nacht.'
Professor Lameijer, die na de eerste transplantatie nog heel veel andere patiënten begeleidde en veel publiceerde, werd 80 jaar oud. Ze wordt op maandag 27 juni in Leiden gecremeerd.
Gepubliceerd: donderdag 23-06-2011 | Reacties (1)
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten
Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.
Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »
Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.
‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »
Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.
Met een droef en leeg gevoel vond ik toevallig dit artikel over het overlijden van Tineke Lameijer. Ik was de secretaresse bij die eerste nier transplantaties in het Isolatie Paviljoen in Leiden... Het was een hechte groep, a caring group of physicians! We hebben samen gewerkt, gelachen en gehuild! Tineke werd een dierbare vriendin! Het waren geweldige tijden! RIP, Tien!