Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Prof.dr. Tineke Lameijer (80) overleden

Door Jeroen van Setten 

De nefroloog die in 1966 in Leiden de eerste Nederlandse patiŽnt begeleidde die een nier ontving, is overleden. Prof.dr. L.D.F. (Tineke) Lameijer was de internist aan de wieg van de eerste niertransplantatie in Nederland.

In een interview met het blad Cicero in 2004 blikt Prof. Hans Terpstra terug op de eerste niertransplantatie in 1966. Hij vertelt dat op een goed moment de chirurgen, waarvan hij er zelf een was, vonden dat het tijd werd een eerste niertransplantatie bij een mens te gaan uitvoeren. Maar 'de internisten wilden nog wel even wachten, die zijn nu eenmaal beschouwender.'

Het team dat de beslissing voor de eerste niertransplantatie in Nederland uiteindelijk nam, bestond uit de chirurgen Maarten Vink, Jon van Rood en Hans Terpstra en een internist, Tineke Lameijer. Over Lameijer zegt Terpstra in het interview: 'Tineke Lameijer was heel goed in het beoordelen van de klinische toestand van een patiŽnt. Zij volgde hem dag en nacht.'

Professor Lameijer, die na de eerste transplantatie nog heel veel andere patiŽnten begeleidde en veel publiceerde, werd 80 jaar oud. Ze wordt op maandag 27 juni in Leiden gecremeerd.

sterren Gepubliceerd: donderdag 23-06-2011 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Heske, Amerika
    27-08-2014 08:38

    Met een droef en leeg gevoel vond ik toevallig dit artikel over het overlijden van Tineke Lameijer. Ik was de secretaresse bij die eerste nier transplantaties in het Isolatie Paviljoen in Leiden... Het was een hechte groep, a caring group of physicians! We hebben samen gewerkt, gelachen en gehuild! Tineke werd een dierbare vriendin! Het waren geweldige tijden! RIP, Tien!
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf Ė Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs Ä 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier