Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Verhoogd risico sterfte nierpatiŽnt volgt bekend patroon

Door Merel Dercksen 

De negatieve effecten die de stof dimethylarginine heeft op atherosclerose bij nierpatiŽnten, worden versterkt door ontstekingsprocessen in het lichaam. Datzelfde patroon blijkt zich voor te doen bij het risico op hart- en vaataandoeningen en overlijden, dat ook verhoogd is.

Zowel inflammatie, ontstekingsverschijnselen, als disfunctioneren van het endotheel houden verband met atherosclerose, sterfte en acute hart- of vaatklachten bij patiŽnten met eindstadium nierfalen. Disfunctie van het endotheel, de binnenste bekledingslaag van de bloedvaten, is onder andere af te meten aan de stof asymmetrisch dimethylarginine (ADMA) in het bloed. Van inflammatie is bekend dat het het effect van ADMA op de ernst van atherosclerose bij deze patiŽnten verergert. Maar er is nog weinig onderzoek gedaan naar de vraag of er ook een gekoppeld effect van deze twee is bij het hoge risico dat nierpatiŽnten lopen op overlijden of op een hart- of herseninfarct.

De afgelopen tijd stond ADMA wel in de belangstelling. Onder andere in een grotendeels Italiaans onderzoek, waarbij ook wetenschappers uit Duitsland en Rotterdam betrokken waren. Zij onderzochten de vraag naar de interactie tussen inflammatie en ADMA bij een groep van 225 hemodialysepatiŽnten. Dat deden ze door behalve ADMA ook het ontstekingseiwit CRP en interleukine-6 te meten, als markers voor de inflammatiegraad. Vervolgens koppelden ze die gegevens aan het overlijden en acute hart- en vaatklachten van de patiŽnten, die ze 13 jaar volgden. Zo trachtten ze te bepalen of deze stoffen een voorspellende waarde hebben.

Tijdens die volgperiode kregen 123 patiŽnten een infarct of hartaanval, en overleden er 160. Het risico op elk van beide gebeurtenissen is volgens de onderzoekers hoger dan verwacht zou worden, als er geen interactie zou zijn tussen inflammatie en ADMA. En vooral ook hoger dan bij patiŽnten bij wie maar een van deze twee een bovengemiddelde waarde vertoonde.

De onderzoekers concluderen op basis hiervan dat inflammatie ook het risico op hart- en vaatklachten en sterfte dat verhoogd is bij nierpatiŽnten met hoge ADMA-spiegels, nog verder verhoogt.

sterren Gepubliceerd: zondag 19-06-2011
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier