Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Donor met nierziekte krijgt voorrang op wachtlijst

Door Merel Dercksen 

Foto: Ministerie van VWS

Volgens de Gezondheidsraad zijn er 'medisch en moreel geldige redenen' om bij de verdeling van donornieren rekening te houden met mensen die bij leven een nier hebben afgestaan. Ook is het volgens de raad juridisch mogelijk om deze levende donoren extra punten toe te kennen op de wachtlijst. Zij zouden daarvoor zelfs in aanmerking kunnen komen voor een pre-emptieve transplantatie van een postmortale donornier. Minister Schippers (VWS) is het daarmee eens.

Tijdens de vorige kabinetsperiode vroeg de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) aan de toenmalige minister van VWS Ab Klink (CDA), een standpunt in te nemen over de vraag of het binnen de Wet op de orgaandonatie (Wod) mogelijk is om aan nierpatiŽnten, die eerder bij leven zelf een nier afstonden, 500 bonuspunten toe te kennen, waardoor zij bovenaan de wachtlijst komen te staan.

Klink vroeg de Gezondheidsraad hem te adviseren over de vraag in hoeverre het bij leven afgestaan hebben van een nier uit medisch respectievelijk medisch-ethisch oogpunt kan, of zou kunnen meespelen bij het bepalen van iemands plaats op de wachtlijst. De huidige minister, Edith Schippers, heeft vervolgens de Gezondheidsraad gevraagd om zo nodig suggesties voor een aanpassing van de Wod te doen. Kort geleden bracht de Gezondheidsraad het gevraagde advies uit onder de titel 'Een billijke compensatie; Overwegingen bij een voorstel om levende nierdonoren prioriteit te geven bij transplantatie'.

Door het gemis aan reservecapaciteit is een voormalig donor eerder op dialyse aangewezen dan patiŽnten met twee nieren. Hierdoor ondervindt hij dus eerder nadelen van dialyse en lijdt hij een groter verlies aan levensverwachting. Omdat de groep patiŽnten op de wachtlijst gezamenlijk profiteert van het offer dat levende nierdonoren brengen acht de Gezondheidsraad het billijk dat deze groep de lasten van compensatie draagt, in de vorm van een iets langere wachttijd van, volgens de raad, 3 tot 6 dagen. PatiŽnten op de wachtlijst die hoog-urgent zijn of waarbij een perfecte match kan worden gemaakt, ondervinden helemaal geen nadeel van het toekennen van extra punten aan een levende nierdonor met eindstadium nierfalen omdat zij altijd voor gaan.

Volgens de Gezondheidsraad is het niet noodzakelijk om de Wod aan te passen, maar is een wat ruime interpretatie van de wet voldoende om extra punten te kunnen toekennen aan donoren. De Gezondheidsraad beveelt aan om het voorstel te verwerken in het systeem voor toewijzing van postmortale donornieren en wijst verder op het belang van levenslange medische controle van levende donoren. Dit zou opnieuw onder de aandacht gebracht moeten worden van alle betrokkenen in de zorgverlening, maar vooral van levende donoren. Ook acht de Gezondheidsraad medischwetenschappelijk follow-up onderzoek van levende nierdonoren van cruciaal belang voor het waarborgen van een goede levensverwachting van levende donoren bij de voortschrijdende verruiming van de criteria voor nierdonorschap.

Schippers vindt dat elke levende donor een moedige daad van medemenselijkheid heeft verricht. Gecombineerd met het aspect van wederkerigheid dat ze graag toegevoegd zou zien aan de campagne 'Nederland zegt JA' (waar ook de laatste campagne van de Nierstichting op inspeelde: zou je zelf een orgaan willen ontvangen als je er een nodig had?), vindt ze dat reden genoeg om het advies over te nemen. Levende nierdonoren mogen niet slechter af zijn dan andere nierpatiŽnten omdat zij eerder in hun leven besloten het leven van een nierpatiŽnt te redden, schrijft de minister.

Ze zal daarom de NTS verzoeken om levende nierdonoren met eindstadium nierfalen 500 extra punten toe te kennen. En ook de rest van het advies, met betrekking tot controle en onderzoek van levende donoren, volgt ze.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 11-06-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier