Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Oorzaak EHEC epidemie nog vaag, 627 gevallen van HUS

Door Jeroen van Setten 

Spruiten van verschillende groenten uit Nedersaksen zouden de oorzaak kunnen zijn van de ernstige EHEC-epidemie in Noord-Duitsland. Een definitief laboratoriumbewijs ontbreekt, maar volgens de Duitse overheid zijn de aanwijzingen zo sterk dat de consumptie van deze spruiten ('groentescheuten') moet worden ontraden. Het gaat om spruiten van onder meer taugť, broccoli en linzen afkomstig van een biologische kwekerij.

Ook biogasinstallaties zijn intussen genoemd als mogelijke bron van de bacterie. In de kuipen van de installaties zouden nieuwe bacteriŽn ontstaan, zei Bernd Schottdorf, oprichter van Schottdorf MVZ, het grootste private medisch laboratorium in Europa, tegen de krant Welt am Sonntag. Volgens de biogasbranche is dat echter onmogelijk omdat de bedrijven zich aan zeer strenge richtlijnen houden.

Iets meer dan een week geleden meldden de Duitse autoriteiten dat komkommers uit Spanje een mogelijke bron van EHEC-infecties waren. Dat bleek later niet te kloppen. Hoewel de komkommers inderdaad EHEC-bacteriŽn bevatten, ging het om een ander bacterieel type dan de veroorzaker van de huidige besmettingsgolf. Toch waarschuwden de autoriteiten toen vooral geen rauwe tomaten, komkommers en sla te eten. Daardoor werden ook Nederlandse telers hard getroffen.

Het aantal sterfgevallen als gevolg van EHEC is inmiddels gestegen tot 21. Dat meldde de directeur van het Robert Koch Instituut (RKI), Reinhard Burger, tijdens een bezoek aan het academisch ziekenhuis in Hamburg.

In Duitsland zijn nu 1526 EHEC-gevallen bekend. Bij 627 patiŽnten is het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS) gediagnosticeerd. Een groot aantal van hen verkeert in levensgevaar. Ook in andere landen komen EHEC-besmettingen voor, maar vrijwel al die patiŽnten raakten besmet tijdens een bezoek aan Noord-Duitsland.

sterren Gepubliceerd: maandag 06-06-2011
Bron: Taggesschau | Nog geen reacties
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier