Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Wat is mijn nier waard in 2015?'

Door Jeroen van Setten 

NierpatiŽnten wachten gemiddeld 4,5 jaar op een postmortale nier. Deze wachttijd heeft er mede toe geleid dat ze op zoek gaan naar andere mogelijkheden om een donornier te vinden. Het grote gat tussen vraag en aanbod leidt daarbij tot veel vragen.

Mag je betalen voor een nier? Mag je een vergoeding vragen als je je nier af wilt staan? In Nederland is betaling verboden. Maar is dat wel een houdbaar principe als per jaar 200 mensen op de wachtlijst overlijden? Is een vergoeding bieden ook handel in organen? Zijn andere beloningsvormen wel toegestaan?

Rond al deze vragen organiseert de de NierpatiŽnten Vereniging Nederland (NVN) vandaag een mini-symposium onder het motto 'Wat is mijn nier waard in 2015?'. Op het symposium komen bekende namen aan het woord zoals de klinisch ethicus Erwin Kompanje en de schrijvers van het boek ĎNier te koop, baarmoeder te huurí Ingrid Geesink en Chantal Steegers van het Rathenau Instituut. Dagvoorzitter is Cees Grimbergen.

Het mini-symposium is alleen op uitnodiging toegankelijk.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 27-05-2011 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • A., B.
    27-05-2011 18:48

    De vraagstelling alleen al..!
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier