Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Wat is mijn nier waard in 2015?'

Door Jeroen van Setten 

NierpatiŽnten wachten gemiddeld 4,5 jaar op een postmortale nier. Deze wachttijd heeft er mede toe geleid dat ze op zoek gaan naar andere mogelijkheden om een donornier te vinden. Het grote gat tussen vraag en aanbod leidt daarbij tot veel vragen.

Mag je betalen voor een nier? Mag je een vergoeding vragen als je je nier af wilt staan? In Nederland is betaling verboden. Maar is dat wel een houdbaar principe als per jaar 200 mensen op de wachtlijst overlijden? Is een vergoeding bieden ook handel in organen? Zijn andere beloningsvormen wel toegestaan?

Rond al deze vragen organiseert de de NierpatiŽnten Vereniging Nederland (NVN) vandaag een mini-symposium onder het motto 'Wat is mijn nier waard in 2015?'. Op het symposium komen bekende namen aan het woord zoals de klinisch ethicus Erwin Kompanje en de schrijvers van het boek ĎNier te koop, baarmoeder te huurí Ingrid Geesink en Chantal Steegers van het Rathenau Instituut. Dagvoorzitter is Cees Grimbergen.

Het mini-symposium is alleen op uitnodiging toegankelijk.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 27-05-2011 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • A., B.
    27-05-2011 18:48

    De vraagstelling alleen al..!
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier