Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierfalen bij 138 met EHEC besmette Duitsers

Door Jeroen van Setten 

Foto: RKI

Prof.Dr.Reinhard Burger

Het aantal gevallen van nierfalen door besmetting met de enterohemorragische E. Coli bacterie is in Duitsland opgelopen tot 138. Normaal gesproken gaat het om 60 tot 70 gevallen per jaar. Maar de directeur van het Robert Koch Instituut (RKI), Reinhard Burger, verwacht dat dit aantal vanaf nu minder sterk zal stijgen.

Dinsdag werd nog een getal van 80 genoemd. De 138 patiŽnten zijn gediagnosticeerd met het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS). Het totale aantal EHEC-geÔnfecteerde personen is moeilijker precies te bepalen, omdat er ook een meldingsplicht is voor diarreegevallen met andere oorzaken.

Burger verwacht dat het aantal besmettingen niet zo snel zal blijven stijgen als nu het geval is ondanks het feit dat nog steeds niet duidelijk is wat de haard van de besmettingen is. Mest als een oorzaak is 'natuurlijk theoretisch een verklaring,' maar er zijn geen gegevens om die theorie te steunen.

Aangezien vrouwen het zwaarst zijn getroffen, ligt de interpretatie voor de hand dat ze besmet zijn bij de verwerking van levensmiddelen. Volgens Burger kan het heel goed dat de bron nooit gevonden wordt, omdat het besmette voedsel intussen allang opgegeten en verteerd is.

'Op dit moment is hygiŽne het allerbelangrijkste.' Het gaat dan met name om de individuele keukenhygiŽne, stelt microbioloog Burger die sinds september 2010 directeur van het RKI is.

sterren Gepubliceerd: woensdag 25-05-2011
Bron: ARD Tagesschau | Reacties (4)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • jessica, maas en waal
  25-05-2011 16:26

  @redactie: tja, wij gaan naar Darscheid. Willen genieten van Schalkenmehren e.o... maar ik zit niet op EHEC te wachten..

 • Redactie
  25-05-2011 16:24

  @jessica. Zeker weten doe je zoiets nooit, maar als meneer Burger gelijk heeft, wordt het vanzelf minder. En het geheel concentreert zich sterk in het noorden van Duitsland. Hangt er dus ook vanaf waar je heen gaat.

 • jessica, maas en maal
  25-05-2011 16:21

  @romy: wij gaan vrijdag... zouden vrijdag gaan, weet ook niet zeker wat te doen. wij gaan i.i.g. niet richting het noorden..

 • romy, breda(ned)
  25-05-2011 16:02

  goede middag aangezien dat wij binnen kort nar Duitsland op vakantie gaan is mijn vraag is dat verstandig????
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier