Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Nierfunctie na jaar voorspelbaar op dag na transplantatie'

Door Jeroen van Setten 

Hogere concentraties in de urine van twee biomarkers op de eerste dag na een niertransplantatie kunnen een slechte werking van het transplantaat een jaar later voorspellen. Dat meldden Amerikaanse onderzoekers op het American Transplant Congress 2011.

In eerdere studies was al aangetoond dat de biomarkers, neutrofiel gelatinase-geassocieerde lipocalin (NGAL) en interleukine-18 (IL-18), zijn geassocieerd met een vertraagde werking van het transplantaat en het functioneren van de nier na drie maanden.

Onderzoeker Isaac E. Hall en zijn collega's bestudeerden 153 niertransplantatiepatiënten met een gemiddelde leeftijd van 54 jaar. De donoren hadden een gemiddelde leeftijd van 39 jaar. Er werd gekeken naar de niveaus van de biomarkers op de dag na de transplantatie en of patiënten na een jaar weer waren gaan dialyseren of een erg slechte nierfunctie hadden.

Tijdens de studie overleden 13 patiënten (8%), 11 (7%) moesten weer aan de dialyse, en 23 mensen (15%) hadden een erg lage glomerulaire filtratiesnelheid. Patiënten met NGAL en IL-18 niveaus boven mediane waarden op de eerste post-operatieve dag, bleken na correctie voor allerlei factoren een respectievelijk 6,0 en 5,5 keer verhoogd risico te lopen op terugkeer aan de dialyse of een erg slechte nierfunctie. Ook een vertraagde werking van het transplantaat bleek statistisch significant geassocieerd met de niveaus van de twee biomarkers.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 10-05-2011
Bron: Renal & Urology NEws | Nog geen reacties
Moeilijk transplantabel? Nieuwe opties in zicht

Een klein deel van de nierpatiënten is hoog geïmmuniseerd. Dat betekent veel antistoffen in het bloed en daarmee nauwelijks kans op een transplantatie. Dialyse is dan vaak de enige optie. Maar… er is een computerprogramma ontwikkeld, dat mogelijk uitkomst biedt. Het is gebaseerd op het bestaande cross-overprogramma en er zijn extra opties ingebouwd voor het vinden van een (bijna) passende match met nierpatiënten met veel antistoffen.

Op dit moment wordt dit systeem alleen voor patiënten van het Erasmus MC ingezet. Erasmus MC is in gesprek met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) om het programma,  Computerised Integration of Alternative kidney Transplantation (CIAT), landelijk in te zetten. Meer weten? Lees de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt het blad lezen door een gratis proefnummer aan te vragen, een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Bij leden en abonnees ligt het nieuwe exemplaar op donderdag 15 oktober op de mat.

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier