Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

De laatste loodjes

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Wij wonen, zoals bekend, in een bosrijk gebied en dat betekent vooral 's zomers gevaar voor bosbranden. Vandaar dat het Antibrand-comité van Taradeau de bewoners van ons 'quartier' elk voorjaar een bezoek brengt om te kijken hoe het met het onderhoud van hun terrein gesteld is.

Zo moet de afstand tussen de kruinen van de dennenbomen rondom het huis minimaal 5 meter bedragen. Is dat minder, dan kappen!!
Daarnaast zijn wij verplicht gras, onkruid en kleine struikjes consequent kort gemaaid te houden en laaghangende takken van eikenbomen en jeneverbesstruiken te snoeien. Dit om te voorkomen dat het vuur zich via de grond verspreidt.

Verschillende buren kregen de afgelopen weken al een lijst met op- en aanmerkingen van het comité in hun bus. Zij hebben tot eind mei de tijd om hieraan te werken. Zo niet, dan gaat de gemeentelijke dienst aan de slag en dat kost aanmerkelijk meer dan zelf doen of een 'mannetje' inhuren.

Gelukkig waren de heren na hun rondgang over ons 'domaine' helemaal tevreden. Dat kon ook bijna niet anders want Jean-Baptiste was al wekenlang hard aan het werk en had bovendien de takken, bladeren en ander ongerief allemaal al verbrand. Hiervoor gelden overigens ook strenge regels: 's morgens, op een windstille dag, vroeg beginnen zodat het afval nog enigszins vochtig is en de tuinslang in de buurt houden om vuur dat weg spat of te groot wordt te kunnen blussen. Het is ook zaak om 's middags tijdig te stoppen zodat het vuur voor donker gedoofd is. Deze voorzorgsmaatregelen zijn niet voor niets want we hebben ooit zelf meegemaakt dat het 's nachts begon te waaien en wij de rode gloed van het oplaaiend vuur door onze gordijnen zagen flakkeren. Sindsdien spuiten wij de houtskool voor het slapen gaan goed nat.

Na dit positief uitgevallen bezoek viel er beslist een pak van mijn hart. Ik zit namelijk niet op extra werk te wachten! Nu kunnen we rustig ons lijstje "voorbereidingen NL" afwerken.


Dat betekende voor Sanne een bezoek aan de dierenarts voor een vaccinatie tegen rabiës die hier niet heerst, maar in de noordelijke regionen wel. Haar paspoort werd meteen bijgewerkt, dus mochten we onderweg worden aangehouden dan kan de identiteit en gezondheid van de hond geen problemen opleveren.


En over "onderweg" gesproken. De reis zal, zoals U begrijpt, tussen 2 dialyse-sessies in moeten plaatsvinden. Ad heeft 'the day after' altijd een stevige kater. Dat betekent dat het grootste deel van het chauffeerwerk die dag op mij zou neerkomen. En dat is me net even iets te veel, temeer omdat ik na 5,5 jaar best wel gespannen ben om weer zo'n reis te ondernemen.

Daarom hebben wij onze chauffeurs gevraagd ons in één dag naar België te brengen! Cathy rijdt met Sanne en mij in onze auto en Mike volgt met Ad in de taxi. Of andersom ;-)

De volgende dag gaan zij via Strasbourg (familiebezoek) terug naar het Zuiden en wij rijden samen nog 250 km naar Doorn.

Een super-oplossing. Het geeft een vertrouwd en ontspannen gevoel. En dat hoort toch bij vakantie, nietwaar?

à bientôt,

Nanny

http://pagesperso-orange.fr/nanadno/
sterren Gepubliceerd: zaterdag 30-04-2011 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Anneke, Lochristi
    30-04-2011 19:37

    Goeie reis Ad & Nanny!! Geniet ervan!
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier