Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Belangrijke onderscheiding nefroloog Ron Gansevoort

Door Jeroen van Setten 

UMCG-nefroloog dr. Ron T. Gansevoort krijgt op vrijdag 29 april tijdens de vergadering van de National Kidney Foundation van de Verenigde Staten in Las Vegas de International Distinguished Medal uitgereikt. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan buitenlandse onderzoekers die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de ontwikkeling van het vakgebied nefrologie.

De Groningse nefroloog Gansevoort (1964) ontvangt de medaille in het bijzonder vanwege zijn werk in het Chronic Kidney Disease Prognosis Consortium. Dat consortium is ontstaan op basis van een initiatief van onderzoeksgroepen die cohortstudies doen, zoals het Groningse PREVEND.

Door het consortium, dat onder leiding staat van een samenwerking van de epidemiologie-groepen in Baltimore en Boston samen met de afdeling Nefrologie van het UMCG (Ron Gansevoort), zijn data bijeen gebracht van 45 cohortstudies over de hele wereld met informatie over meer dan 1,5 miljoen mensen.

Van die mensen is de prognose bestudeerd voor het krijgen van nierfalen en voor het krijgen van hart- en vaatziekten in relatie tot de uitgangswaarde van nierfunctie en eiwitverlies. Die data hebben deze maanden geleid tot een vijftal belangwekkende publicaties in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften als The Lancet en Kidney International.

sterren Gepubliceerd: donderdag 28-04-2011
Bron: UMCG | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier