Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Belangrijke onderscheiding nefroloog Ron Gansevoort

Door Jeroen van Setten 

UMCG-nefroloog dr. Ron T. Gansevoort krijgt op vrijdag 29 april tijdens de vergadering van de National Kidney Foundation van de Verenigde Staten in Las Vegas de International Distinguished Medal uitgereikt. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan buitenlandse onderzoekers die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de ontwikkeling van het vakgebied nefrologie.

De Groningse nefroloog Gansevoort (1964) ontvangt de medaille in het bijzonder vanwege zijn werk in het Chronic Kidney Disease Prognosis Consortium. Dat consortium is ontstaan op basis van een initiatief van onderzoeksgroepen die cohortstudies doen, zoals het Groningse PREVEND.

Door het consortium, dat onder leiding staat van een samenwerking van de epidemiologie-groepen in Baltimore en Boston samen met de afdeling Nefrologie van het UMCG (Ron Gansevoort), zijn data bijeen gebracht van 45 cohortstudies over de hele wereld met informatie over meer dan 1,5 miljoen mensen.

Van die mensen is de prognose bestudeerd voor het krijgen van nierfalen en voor het krijgen van hart- en vaatziekten in relatie tot de uitgangswaarde van nierfunctie en eiwitverlies. Die data hebben deze maanden geleid tot een vijftal belangwekkende publicaties in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften als The Lancet en Kidney International.

sterren Gepubliceerd: donderdag 28-04-2011
Bron: UMCG | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier