Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Lichaamstemperatuur en bloeddruk hangen samen

Door Jeroen van Setten 

Het cardiovasculaire systeem is slecht in staat tegelijkertijd de bloeddruk en de lichaamstemperatuur te regelen. Daarom gaat een van deze twee waarden schommelen bij zoutinname. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt.

Bij sommige mensen, de zogenaamde 'zoutgevoeligen', stijgt de bloeddruk bij zoutinname. Bij anderen, de 'zoutbestendigen', gebeurt dat niet. Tot nu toe hebben wetenschappers dit verschil niet kunnen verklaren. Dit heeft de ontwikkeling belemmerd van een alomvattende theorie over wat nu eigenlijk een hoge bloeddruk veroorzaakt.

Aangezien het cardiovasculaire systeem verantwoordelijk is voor het handhaven van een normale bloeddruk, en helpt een normale lichaamstemperatuur te bewaren door warmte vanuit de spieren en organen naar het huidoppervlak te transporteren, vermoedden onderzoekers een verband. Ze onderzochten daarom de effecten van zout- en waterconsumptie versus alleen water bij een groep van 22 gezonde mannen zonder hoge bloeddruk.

Van de deelnemers aan de studie werden bloeddruk, rectale temperatuur, hartminuutvolume (het volume aan bloed dat per minuut door het hart wordt gepompt), en urine-productie gecontroleerd. Dat gebeurde een, twee en drie uur nadat de mannen ofwel zout en water ofwel alleen water hadden gebruikt.

De onderzoekers ontdekten dat bij inname van zout en water de lichaamstemperatuur meer zakte dan bij de inname van alleen water. Bovendien zakte de lichaamstemperatuur sterker bij de 'zoutbestendigen' dan bij de deelnemers die gevoelig waren voor zout.

Het lijkt er volgens de onderzoekers op dat de zoutgevoelige personen hun lichaamstemperatuur effectiever in de hand hebben dan zoutbestendige, maar dat in dat proces de bloeddruk wordt verhoogd. Omgekeerd handhaven de zoutbestendigen hun bloeddruk beter, maar daalt hun temperatuur gedurende dat proces.

sterren Gepubliceerd: woensdag 20-04-2011
Bron: Hypertension Research | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier