Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

In memoriam

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Je weet dat dialyse de kans er op helaas vergroot, maar toch komt het altijd weer onverwacht. Mijn maatje en medepassagier Martin Maistre, een leuke en levenslustige man, is niet meer. Toch nog plotseling. Zijn bed wordt binnenkort weer 'uitbesteed' aan een wachtende. Dat is de dialyse-realiteit.

In de vijf jaar die ik inmiddels spoel heb ik verscheidene gezichten 'onverklaard' zien verdwijnen uit onze groep. Er worden hierover door SERENA geen algemene mededelingen gedaan. Ook over de doden niets, zelfs geen goeds. Dit kan natuurlijk zijn om onrust en angst te voorkomen. Sommigen, bleek vaak later, waren alleen maar naar een ander uur, of naar een andere groep verkast.

Martin had, vanwege een vernauwde aorta te vast sluitende vaat-kleppen, en daardoor al langer dan een jaar een moeizame bloedcirculatie. Zijn hart werkte zich letterlijk te pletter om toch bloed rond te blijven pompen. Geringe inspanning bracht hem al buiten adem. Vooral dát was moeilijk om aan te zien, maar hij hield zich er kranig onder.

Een noodzakelijke operatie moest helaas steeds opnieuw worden uitgesteld omdat zijn conditie vaak teveel zorgen baarde. Maar tenslotte werd, ondanks alle twijfels, toch besloten tot een ingreep. Een veel betere oplossing was er niet, hij zou alleen maar zwakker worden. Op dinsdag bracht Cathy hem naar het verre hospitaal, in de overtuiging dat hij op woensdag zou worden geopereerd.

Aan het eind van de week kon zij hem echter weer voor een tijdje naar huis brengen 'omdat er urgentere gevallen tussen waren gekomen'. Dat kan natuurlijk heel wél kloppen. Maar in zijn geval? Moest hij thuis soms nog wat rusten en aansterken in het belang van de ingreep? Die ingreep is er helaas nooit gekomen; bij zijn tweede opname in de kliniek werd de operatie nóg weer een aantal dagen uitgesteld. In afwachting daarvan is hij onverwacht overleden.


Wij beiden, Nanny en ik, wilden voor zijn vrouw in ieder geval naar zijn begrafenis, maar werden opnieuw verrast door de mededeling dat hij daar in Marseille, in aanwezigheid van zijn weduwe, kinderen en een stel bevriende Zwitserse buren, reeds was gecremeerd.


Het feit dat ik de geschiedenis van Martin wél ken, heeft voornamelijk te maken met onze gezamenlijke dialyse-reisjes; hij kwam altijd onderweg naar SERENA aan boord. Cathy en haar Mike kenden hem als cliënt. Hierdoor bleven zíj én dus ik, via via, ook op de hoogte van het verloop van zijn ziekte-geschiedenis. Persoonlijk zou ik echter toch graag wat officiëler worden geïnformeerd. Daarom wil ik binnenkort een voorstel doen om dergelijke zaken, zéker die van leven en dood, algemeen bekend te maken. Bijvoorbeeld via het mededelingenbord.

Gelukkig zijn er ook positievere oorzaken van 'plotseling ontbrekende gezichten'. Op een avond, ruim twee maanden geleden, misten we opeens twee jongere vrouwen uit ons gezelschap. Bij latere navraag bij de surveillante (de 'regeltante' van SERENA) bleek dat beiden op dezelfde dag waren getransplanteerd. En wonder boven wonder, elk met een nier van één en dezelfde overleden donor.

Het gaat hen beiden goed. Die zien we dus (voorlopig?) niet meer terug. Zulks maakt dan weer vrolijk. Vandaar een opgewekt:

à la prochaine,

Ad http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 16-04-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier