Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Een wereldje apart

Weblog van Myrthe Spijker, dialyseverpleegkundige 

Foto: Arnoud van Voorst
Als je op een verpleegafdeling werkt in het ziekenhuis weet je eigenlijk niet wat er zich afspeelt achter de deuren van de dialyseafdeling. Ja, je weet wel wat dialyse is, maar hoe, dat is voor de meesten een vraag. Ik spreek uit eigen ervaring, want totdat ik me in het specialisme ben gaan verdiepen was het voor mij ook een raadsel wat er achter die deuren speelde. Het is daar allemaal zo technisch, hoor je vaak in de wandelgangen zeggen. Het is een wereldje apart, maar wel een afdeling waar je zo een band met je patiënten opbouwt en dat komt op geen enkele andere afdeling voor. Eigenlijk één grote familie en om deel daarvan uit te mogen maken is fantastisch! Niets alleen maar technisch gedoe!

'Loop jij nu ook de hele dag met een stethoscoop om je nek?' vroeg een oud-collega pas. Ja, dat kenmerkt de dialyseverpleegkundige wel voor de rest van het ziekenhuis. Jaren geleden toen ik nog in een ander ziekenhuis werkte kwam het personeel van de dialyse altijd naar het restaurant met, inderdaad, hun stethoscopen om hun nek. Dan had de rest zoiets van, o daar heb je die van de dialyse. Ik legde aan haar uit dat een stethoscoop wel van essentieel belang is en ja dat ik er ook één heb maar dat ik hem alleen maar bij mij heb als ik ga aanprikken. Het beluisteren van een shunt is namelijk erg belangrijk, doetie het of doetie het niet. Iedere shunt heeft zijn eigen geluid, werd mij geleerd, tuurlijk dacht ik, maar het is echt zo. Ik leer de geluiden al goed kennen, 'het is alsof je een schelp tegen je oor houdt en de zee hoort', zei een patiënt pas. Dat klopt, letterlijk en figuurlijk!

De dialyse is een grote familie zei ik net al, maar, het valt niet altijd mee je plaats te vinden in een gevestigde familie. Bij ons in het team is er een grote groep die al ruim hun 12 1/2 jarig jubileum gepasseerd zijn. Ze kunnen met elkaar lezen en schrijven, een close gedoe, thuis en op het werk. Nu ben ik de laatste die zegt dat het niet leuk is vrienden te zijn met je collega's. In tegendeel, mijn beste vriendinnen heb ik op het werk leren kennen. Leerling zijn op 'latere leeftijd' valt niet altijd mee. Ik snap heus wel dat het leuker is een jong gediplomeerde te begeleiden dan een oude pleeg met een zware rugzak vol ervaring. Dus, ik ben mijn plekje nog aan het zoeken in de familie.

De afgelopen week heb ik dhr. Beens op maandag en woensdag geholpen. Dhr. is een gezellige man van begin 80. Een heerlijke kletskous die volop van alles geniet. Zo te horen wordt hij thuis goed verzorgd, als hij thuiskomt van de dialyse staat er altijd, naar eigen zeggen, 'een lekker prakkie' voor hem klaar. Omdat we uit hetzelfde dorp komen is er gespreksstof genoeg en verloopt het aan- en afsluiten gezellig kletsend. Als ik hem in de rolstoel naar de gang breng waar de taxi hem altijd op komt halen vraagt hij 'ben je er vrijdag weer?' 'Nee' zeg ik 'dat is mijn vrije dag ', 'o jammer' zegt hij. Kijk daar doe ik het nu voor! Toch al een beetje deel van de familie?

sterren Gepubliceerd: zondag 17-04-2011 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • miranda, Apeldoorn
    28-04-2011 21:45

    succes met het vinden van jouw plekje in de familie...
    Ik ga binnenkort mijn oude familie maar weer eens even opzoeken!
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier