Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vaak (thuis)dialyseren verhelpt rusteloze benen

Door Tjalda de Schepper 

Uit de Amerikaanse FREEDOM-studie onder 239 dialysepatiŽnten met het restless legs syndroom (rusteloze benen) in 28 behandelcentra, blijkt dat 6 keer per week thuis dialyseren tot vermindering van de klachten leidt. Ook slapen patiŽnten die thuis dialyseren beter en hebben ze een betere kwaliteit van leven dan patiŽnten die in het ziekenhuis dialyseren.

Een veelvoorkomend probleem bij dialysepatiŽnten is rusteloze benen, oftewel het restless legs syndroom (RLS). Uit onderzoek blijkt dat tot wel 62% hier last van heeft. RLS is een neurologische stoornis waarbij de patiŽnt last heeft van vervelende sensaties in de (onder)benen en de onweerstaanbare drang voelt deze te bewegen om de klachten te verminderen. RLS resulteert dan ook vaak in slaapproblemen. Mensen worden vaak wakker 's nachts en vallen moeilijk in slaap. RLS is bij nierpatiŽnten moeilijk te behandelen omdat (nieuwe) medicijnen vaak voor deze groep niet goedgekeurd zijn.

Voor het onderzoek zijn de mensen overgestapt van behandeling in een dialysecentrum op 6 maal per week kort thuis dialyseren. Dit geeft even goede resultaten en heeft als bijkomend voordeel dat de RLS klachten voor de meeste mensen significant verminderd of zelfs helemaal verdwenen zijn. De afname is zelfs groter dan gemeten in diverse onderzoeken naar nieuwe medicijnen tegen RLS. Ook leidde thuisdialyse tot een afname van de slaapproblemen en een toename van de kwaliteit van leven.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 26-03-2011
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier