Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

It Giet Oan!

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Al jarenlang praten de gebroeders Nooitgedagt (zes Friezen in de leeftijd van 61 tot 76 jaar) over een familiereünie.

Ooit, in de tachtiger jaren, heeft zo'n evenement twee keer plaatsgevonden. Toen waren hun kinderen nog jong en ongebonden, hadden geen verplichtingen t.a.v. werk, echtgenotes, kinderen etc. Een week-endje met papa en mama mee naar een huisje op een recreatiepark en je daar vermaken met je neven en nichten was een attractie die je natuurlijk niet liet schieten.

Tegenwoordig is dat anders. De broeders en hun echtgenotes zijn gepensioneerd en hebben het dus vreselijk druk!! De kinderen zijn inmiddels volwassenen, hebben zelf kroost en vliegen voor een vakantie de hele wereld over.
Zo'n grote familie weer eens bijeen krijgen is dus geen sinecure en het bleef daarom tot op heden bij praten en dromen.

Maar waar een aanstaand bezoek van de oudste Nooitgedagt aan Nederland al niet goed voor is. Meteen begonnen de radertjes te draaien. Hčt moment voor een familiereünie?! Het is als met de Elfstedentocht. Een paar dagen stevige vorst en het organisatie-comité roept ijlings de ijsmeesters bijeen.

Een Nooitgedagt-reünie moet natuurlijk in Friesland plaats te vinden. Het liefst aan het Koevorder Meer waar de familie vroeger op vakantie ging. Over roots en nostalgie gesproken!! Het organisatie-team zal op zoek moeten naar een ruime locatie, want de familie heeft zich behoorlijk uitgebreid! In het programma wordt ongetwijfeld een bezoek aan IJlst opgenomen. Hier is het namelijk allemaal begonnen toen de winters nog lang en koud waren en er veel geschaatst kon worden.

In dit stadje stond de alom bekende fabriek van J.Nooitgedagt en Zonen. Wie nog ergens echte Nooitgedagt schaatsen heeft liggen heeft een kostbaar bezit, want ze worden niet meer gemaakt en waarschijnlijk ook niet meer gebruikt. Enkele jaren geleden kreeg Ad van een van zijn dochters nog een origineel paar cadeau. Gekocht op een rommelmarkt!

Als gevolg van de 'warmere' winters en de concurrentie uit het Verre Oosten, rendeerde het schaatsen maken niet meer en stapte men over op de fabricage van houten speelgoed en gereedschap.


Toen ik Ad net had leren kennen en nog in de 'wil-ik-wel-of-wil-ik-niet'-fase verkeerde, hoorde ik op de radio een reclame voor Nooitgedagt gereedschap: "Kies voor een Nooitgedagt, er is geen betere!"
Ja, wat valt er dan nog te dubben?

Het bedrijf bestaat niet meer en de fabriek is gesloopt. Rest alleen nog de hoge schoorsteen die al meer dan een eeuw het stadsgezicht van IJlst bepaalt.

Broer Hans, drijvende kracht achter deze reünie, schreef onlangs uitbundig aan de familie: "Historische Friese Familiedag. It giet oan!". De enthousiaste aanmeldingen stromen nu binnen.

Van één tak van de familie is echter nog niets vernomen. Wij hopen dat zij, zonder pressie van de lange witte limousine, ook acte de présence zullen geven en in eigen auto's richting "De Koevoet" zullen rijden. Voor hen meteen een mooie gelegenheid om de jongste Nooitgedagt-spruit te laten bewonderen.

Wij houden U op de hoogte, nu nog van al onze voorbereidingen, maar later uiteraard van de festiviteiten.

ŕ bientôt,

Nanny

http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 19-03-2011 | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier