Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

It Giet Oan!

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Al jarenlang praten de gebroeders Nooitgedagt (zes Friezen in de leeftijd van 61 tot 76 jaar) over een familiereünie.

Ooit, in de tachtiger jaren, heeft zo'n evenement twee keer plaatsgevonden. Toen waren hun kinderen nog jong en ongebonden, hadden geen verplichtingen t.a.v. werk, echtgenotes, kinderen etc. Een week-endje met papa en mama mee naar een huisje op een recreatiepark en je daar vermaken met je neven en nichten was een attractie die je natuurlijk niet liet schieten.

Tegenwoordig is dat anders. De broeders en hun echtgenotes zijn gepensioneerd en hebben het dus vreselijk druk!! De kinderen zijn inmiddels volwassenen, hebben zelf kroost en vliegen voor een vakantie de hele wereld over.
Zo'n grote familie weer eens bijeen krijgen is dus geen sinecure en het bleef daarom tot op heden bij praten en dromen.

Maar waar een aanstaand bezoek van de oudste Nooitgedagt aan Nederland al niet goed voor is. Meteen begonnen de radertjes te draaien. Hèt moment voor een familiereünie?! Het is als met de Elfstedentocht. Een paar dagen stevige vorst en het organisatie-comité roept ijlings de ijsmeesters bijeen.

Een Nooitgedagt-reünie moet natuurlijk in Friesland plaats te vinden. Het liefst aan het Koevorder Meer waar de familie vroeger op vakantie ging. Over roots en nostalgie gesproken!! Het organisatie-team zal op zoek moeten naar een ruime locatie, want de familie heeft zich behoorlijk uitgebreid! In het programma wordt ongetwijfeld een bezoek aan IJlst opgenomen. Hier is het namelijk allemaal begonnen toen de winters nog lang en koud waren en er veel geschaatst kon worden.

In dit stadje stond de alom bekende fabriek van J.Nooitgedagt en Zonen. Wie nog ergens echte Nooitgedagt schaatsen heeft liggen heeft een kostbaar bezit, want ze worden niet meer gemaakt en waarschijnlijk ook niet meer gebruikt. Enkele jaren geleden kreeg Ad van een van zijn dochters nog een origineel paar cadeau. Gekocht op een rommelmarkt!

Als gevolg van de 'warmere' winters en de concurrentie uit het Verre Oosten, rendeerde het schaatsen maken niet meer en stapte men over op de fabricage van houten speelgoed en gereedschap.


Toen ik Ad net had leren kennen en nog in de 'wil-ik-wel-of-wil-ik-niet'-fase verkeerde, hoorde ik op de radio een reclame voor Nooitgedagt gereedschap: "Kies voor een Nooitgedagt, er is geen betere!"
Ja, wat valt er dan nog te dubben?

Het bedrijf bestaat niet meer en de fabriek is gesloopt. Rest alleen nog de hoge schoorsteen die al meer dan een eeuw het stadsgezicht van IJlst bepaalt.

Broer Hans, drijvende kracht achter deze reünie, schreef onlangs uitbundig aan de familie: "Historische Friese Familiedag. It giet oan!". De enthousiaste aanmeldingen stromen nu binnen.

Van één tak van de familie is echter nog niets vernomen. Wij hopen dat zij, zonder pressie van de lange witte limousine, ook acte de présence zullen geven en in eigen auto's richting "De Koevoet" zullen rijden. Voor hen meteen een mooie gelegenheid om de jongste Nooitgedagt-spruit te laten bewonderen.

Wij houden U op de hoogte, nu nog van al onze voorbereidingen, maar later uiteraard van de festiviteiten.

à bientôt,

Nanny

http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 19-03-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier