Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

In de schoolbanken

Weblog van Myrthe Spijker, dialyseverpleegkundige 

Naast de opleiding in de praktijk hoort ook de theorie. Daar ben ik de afgelopen maanden ook mee van start gegaan. Eerstens stond er een informatie- en kennismakingsmiddag op de planning. Van collega’s kreeg ik de tip een hele grote stevige tas mee te nemen om al het boekwerk in te vervoeren. Dus ik naar de zolder, daar liggen nog tientallen tassen van mijn dochters die een tassentik hebben, dus ze liggen er voor het uitzoeken.

Gewapend met de grote tas rij ik op een prachtige zonnige middag naar de grote stad. Weer naar school, leuk, maar ook wel spannend! Nadat ik de klas gevonden had bleek dat iedereen er wel zo over dacht. Ik kreeg inderdaad een indrukwekkende stapel boekwerk mee. Ook had ik het “leerboek dialyseverpleegkunde” al in huis, een zwaar, dik boek van 765 pagina’s, past dat allemaal in m’n hoofd? Mijn eerste indruk van de groep is positief, het was even aftasten maar er werd gezellig gebabbeld. Iedereen was het er over eens, het worden vast hele drukke 15 maanden maar we gaan er voor!

Enkele weken later rij ik weer naar de grote stad, dit keer voor het echt, eerste schoolweek. Een week verplicht zitten lijkt me als, actieve verpleegkundige, al een klus op zich. Nou dat bleek inderdaad een klus, halverwege de middag had ik dan ook zoiets van, hallo, mogen we even een rondje om het blok of zo. Dat lag niet aan de lesstof want het is allemaal erg interessant, ik ben net een spons en slurp alles gretig op. Dat merk ik dan ook aan het eind van de dag want ik rij naar huis met een bonkende hoofdpijn, het zit vol daarboven! Tijdens het voorbereiden van de lessen voor de volgende dag val ik boven de reader al in slaap, snel naar bed, morgen weer een dag.

Aan het eind van het lesblok krijgen we een opdracht mee en er moet hard gestudeerd worden voor de eerste toets. Ik neem me voor ruim van te voren te beginnen met leren maar zoals altijd wordt het uitgesteld tot een week voor de toets, zucht, doe ik nou altijd. Ieder vrij minuutje met m'n neus in de boeken. De anatomie van de nieren, de fysiologie van de nieren, nefronen, glomerulus, pre-renaal, post-renaal, lus van Henle, vena renalis, arterie renalis, klaring, oorzaken van nierinsufficiëntie (ik struikel nu nog over het woord!) enz enz. Dan nog als kers op de taart het zuur/base evenwicht...

Daar haak ik even af, anatomie en fysiologie kan je in je hoofd stampen maar zuur/base moet je begrijpen. Na sputteren en stoeien met de lesstof zit zelfs dat er in. Eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat leren niet zo makkelijk meer gaat als je de 40 al lang gepasseerd bent …. Je moet echt weer leren leren! Het resultaat van het harde leren mag er wezen, mijn eerste voldoende is binnen!

Wat ga ik voor de volgende toets beter doen om minder te stressen? Ik maak voor mezelf een lijstje:

  • Eerder starten met leren, niet weer tot op het nippertje uitstellen!
  • Een kamer boven opruimen zodat het “studeerkamer” kan worden,
  • In m'n “studeerkamer” gaan leren, zodat ik niet met 1 oog TV ga kijken en met het andere naar de lesstof.

En nu maar hopen dat ik me aan mijn eigen regels ga houden.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 18-03-2011 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • miranda, apeldoorn
    18-03-2011 21:03

    heel veel succes gewenst met de opleiding!
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier