Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Lagere bloedsuikerspiegel, geen betere vaten nierpatiŽnten

Door Gerard Kok 

Thiazolidinedionen zijn medicijnen die insulineresistentie in lever en spieren verlagen, en daarom worden ingezet bij de behandeling van diabetes mellitus type 2. Bij insulineresistentie slaagt het hormoon insuline er onvoldoende in de bloedsuikerspiegel te reguleren. Er zijn aanwijzingen dat thiazolidinedionen bovendien de vaatfunctie verbeteren, maar het is onduidelijk of dat voor patiŽnten met nierinsufficiŽntie ook geldt. Australische artsen hebben dat nu uitgezocht. Het zou mogelijk een manier zijn om het risico op hart- en vaataandoeningen bij nierpatiŽnten te verlagen.

De artsen deden een 8-weken durend dubbelblind onderzoek. 35 patiŽnten kregen Rosiglitazon (RSG), een van de medicijnen die tot de groep thiazolidinedionen behoren, en 35 patiŽnten kregen een placebo. Na afloop van het onderzoek bleek dat RSG insulineresistentie inderdaad verlaagde, maar geen effect had op vaatfunctie, de stijfheid van de slagaders en de bloeddruk.

RSG is in Europa niet meer verkrijgbaar; op 23 september 2010 raadde het European Medicines Agency aan het medicijn van de markt te halen, omdat het juist een te hoog risico op hartinfarcten met zich mee zou brengen.

Een korte RSG-kuur verlaagt dus inderdaad de insulineresistentie, maar verbetert de vaatfunctie nauwelijks voor patiŽnten met nierinsufficiŽntie.

sterren Gepubliceerd: donderdag 17-03-2011
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier