Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Snel reageren op BK-virus voorkomt verlies nieuwe nier

Door Merel Dercksen 

Een besmetting met het BK-virus kan tot gevolg hebben dat een getransplanteerde nier het opgeeft. Uit Frans onderzoek blijkt dat bij de meeste patiënten die besmet raken, dat vrij kort na hun transplantatie gebeurt. Het onderzoek laat ook zien dat met een, in eerste instantie intensieve, controle met tests die gebaseerd zijn op het ontdekken van genetisch materiaal van het virus, gevolgd door een snelle reactie bij ontdekken van een besmetting, meestal te voorkomen is dat patiënten hun nier uiteindelijk verliezen.

Het BK-virus, een van de polyomavirussen, komt veel voor bij volwassenen. Normaal gesproken geeft het geen problemen, maar mensen die een niertransplantatie hebben ondergaan en afweeronderdrukkende medicijnen slikken, kunnen er veel last van hebben. Hun nieuwe nier kan aangetast worden, en het uiteindelijk opgeven. Er is geen betere therapie tegen het virus dan de afweeronderdrukkende medicatie te verminderen zodat het eigen immuunsysteem zijn werk weer beter kan doen.

CHU Lapeyronie, Montpellier

Hoe eerder een besmetting met het virus ontdekt wordt, hoe groter de kans dat aantasting van de nieuwe nier voorkomen kan worden. Onderzoekers in Montpellier hebben hiervoor een nieuw protocol uitgeprobeerd. Zij testten het bloed van 119 pasgetransplanteerde nierpatiënten op de aanwezigheid van genetisch materiaal van het virus. Op deze manier konden ze achterhalen of het BK-virus actief was in het lichaam en zich vermeerderde, nog voordat een patiënt op een normale, op antilichamen gebaseerde test, reageerde. Dit deden ze de eerste zes maanden na transplantatie elke maand, en daarna nog een keer een jaar na de transplantatie.

Bij patiënten met een actieve virusbesmetting voerden ze een nierbiopt uit om vast te stellen of er al nierschade was opgetreden, en verminderden ze onmiddellijk de afweeronderdrukkende medicatie. Ruim 10 procent van de patiënten (13) liep een BK-besmetting op, en meestal gebeurde dat in de eerste drie maanden na transplantatie. Na het verminderen van de medicatie daalde de hoeveelheid virus in het bloed bij 11 patiënten tot onder de detecteerbare grenswaarde. Bij één patiënt bleef de hoeveelheid laag, en alleen bij de 13de patiënt bleef het virus zich vermenigvuldigen. Met uiteindelijk nierfalen tot gevolg, waardoor deze patiënt na een half jaar weer moest gaan dialyseren.

sterren Gepubliceerd: maandag 07-03-2011
Bron: Transplant Infectious Disease | Nog geen reacties
Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?
Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd. Waar de patiënten wel last van hebben, is het feit dat ze geen bezoek mogen ontvangen. Ik behandel voornamelijk ouderen en ze voelen zich alleen. Ze missen het bezoek van de familie en van de thuiszorg. Aan de andere kant zijn mijn patiënten al lange tijd niet meer werkzaam, dus op dat gebied is er niet veel veranderd. Daarnaast was hun levensstijl, voordat corona uitbrak, al vrij rustig door het tekort aan energie. Dat betekent dat het 'meer thuis moeten zijn' al bekend terrein is.'

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »

Nieren coronapatiënt ook kwetsbaar »

Het wordt steeds duidelijker dat een infectie met Covid-19 (corona), niet 'alleen maar' een ernstige longontsteking kan veroorzaken. Uit een onderzoek in New York blijkt dat van de patiënten die zo ziek worden dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, ruim een derde acuut nierfalen ontwikkelt. In een aanzienlijk deel van de gevallen is dat zelfs matig tot zeer ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier