Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Mijn 11-daagse Medische Logeerpartijtje (deel 2/3)

Weblog van Linda over leven met een donornier 

De vrijdag werd een beetje een 'hangdag', waarop wel een beetje regelmaat in het 'ziekenhuisleven' begon te komen. En toen maakten mijn kamergenoot en ik op zaterdagochtend vroeg kennis met wat wij de rest van ons ziekenhuisverblijf 'de strenge doch rechtvaardige zuster' noemden. Ze kwam kordaat de kamer binnenlopen en vroeg meteen of we al zelfstandig gedoucht hadden. Ik keek haar aan of ze gek geworden was, maar ze meende het echt. Er bleek geen weg terug (ze zou in de buurt blijven, mocht er iets mis gaan) en zo ging ik een poging wagen.

Je moet je bedenken dat ik gewoon al zo ontzettend moest nadenken, wat ik ook alweer allemaal nodig had om te douchen (gelukkig stond er een stoeltje in de douche). Ik leek wel een oud wijf. Maar wat was het heerlijk en wat was ik ontzettend trots op mezelf dat het gelukt was. Ik moet ook zeggen dat ik dit soort 'duwtjes' van deze zuster wel kon gebruiken, daar ik iemand ben die alles wat nieuw is, een beetje afwachtend benadert (kat uit de boom kijkend). Zij voelde dit feilloos aan. Ze was streng, maar had een hart van goud en aan het eind van mijn ziekenhuisverblijf konden we het goed met elkaar vinden.

De rest van deze zaterdag werd een drama. Ik was wel blij dat de blaaskatheter eruit ging, maar al gauw kreeg ik te horen dat er paniek in de tent was, want het kreatinine was gestegen. Meteen moest de blaaskatheter er weer in, de medicatie werd aangepast en er moest een echo gemaakt worden. En dat allemaal tijdens de aanwezigheid van het bezoek. Was dit foute boel...? Op de echo zag alles er gelukkig goed uit en na de aanpassing van de medicatie ging het kreatinine ook weer zakken, pfffff!!!

Zondags ging gelukkig de katheter er ook weer uit en ik kon ik weer lekker zelf gaan plassen. Alleen m'n infuusnaald zat er nu nog in, wat een bevrijding. Maar natuurlijk had de 'strenge doch rechtvaardige zuster' voor vandaag weer iets nieuws voor me in petto. Ze kwam met een rolstoel aanlopen en zei: 'dan kun je straks als je man er is even lekker naar buiten...' Ik kon m'n oren niet geloven, maar het gebeurde wel, ook al sputterde ik in eerste instantie wel wat tegen. Want ja, ook dit was dus weer een beetje eng. En om de dag nog succesvoller te maken, ging ik met manlief proberen trappen te lopen, want ja, de conditie en kracht moesten ook weer op peil komen. Bij mijn kamergenoot was een fysiotherapeut geweest en zij had dus opdracht gekregen om met haar trappen te gaan lopen. Ik vroeg waarom er bij mij geen fysio kwam, waarop ik het antwoord kreeg: 'jij bent toch nog jong...', nou dan neem je toch zelf initiatief!! Ik liep in één keer twee trappen, het voelde allemaal wat wankel, maar viel niet tegen.

Wordt vervolgd

sterren Gepubliceerd: dinsdag 08-03-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier