Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Mijn 11-daagse Medische Logeerpartijtje (deel 1/3)

Weblog van Linda over leven met een donornier 

Afgezien van alle 'vervelende' medische zaken, was mijn ziekenhuisverblijf voor, tijdens en na transplantatie van hoogstaand niveau. Niks was te veel, alles kon, het eten was goed, de verpleging was buitengewoon, dus wat wil een mens nog meer. Ik lag op een tweepersoonskamer samen met een wat oudere dame. We hadden het prima met z'n tweeën. Respecteerden elkaar, steunden elkaar waar nodig en stimuleerden elkaar. Zij was een dag voor mij getransplanteerd, met het grote verschil dat zij een post-mortale nier had gekregen die nog niet op gang kwam, waardoor ze de eerste dagen nog moest dialyseren. Ik had een 'warme nier' gekregen, die op de operatiekamer al plaste als een tierelier, maar waar later de problemen kwamen. Zo hadden we onze gezamenlijke problemen die we konden delen, maar ook onze afzonderlijke problemen waarbij we elkaar zoveel mogelijk probeerden te steunen.

Ik zal niet op alle details ingaan, maar wil jullie een paar anekdotes niet onthouden. Nadat ik via mijn vader (wat natuurlijk een van de emotioneel heftigste momenten was) naar mijn eigen plekje was gebracht, begon het circus pas echt. Om even het tijdsbeeld duidelijk te hebben, het was nu donderdagochtend en gisteren waren mijn vader en ik geopereerd. Ik maakte kennis met m'n buurvrouw en wist vrijwel meteen dat wij het met z'n tweetjes wel zouden kunnen vinden.

De eerste drie dagen was het dag en nacht feest: constant het alarm van het infuus, constant controles, constant medicatie-aanpassingen, niet slapen, voorlichtingsfilmpje over therapie-trouw, steeds een slangetje eraf, beginnen met het zelf uitzetten van de medicatie (48 stuks). En dan komt natuurlijk ook het moment dat je weer mobiel moet worden. Dat begon eigenlijk vrijdag 's ochtends al met de vraag of ik op de weegstoel kon komen, voor de eerste keer weer op m'n benen staan, pfff, wat een gammele bedoening, en dan te bedenken dat m'n vader al wandelend het ziekenhuis verliet op deze dag (2 dagen na operatie). Vervolgens werd me de vraag gesteld of ik mezelf zou kunnen wassen en het lukte me. Het eerste begin naar zelfstandigheid was weer gemaakt...

Een van de anekdotes was dat donderdagochtend toen ik nog niet zo lang van de PACU af was de chirurg van m'n vader aan mijn bed kwam met de vraag hoe het met me ging. Ik voelde me op dat moment hondsberoerd: een knallende koppijn en kotsmisselijk. Eerst was hij bij mijn vader geweest en mijn vader had gezegd dat het niet zo goed met me ging, waarop hij had geantwoord: 'ze moet niet zeuren, wij hebben haar beter gemaakt' en of mijn vader dat maar even tegen mij wilde gaan zeggen, waarop mijn vader had gezegd dat hij dat zelf moest doen.

En dus bracht deze chirurg met een buitenlands accent, zeer onaardig overkomend een bezoekje aan mij. Het kwam er inderdaad op neer dat ik mij niet aan moest stellen en hij vond dat ik na zijn bezoek maar even naar mijn vader moest gaan lopen. De tranen stonden in m'n ogen. Gelukkig had een verpleegkundige iets opgevangen van het gesprek en zei dat ik me niet druk hoefde te maken en dat dit ook zeker niet ging gebeuren. Ik had echt niet geweten hoe ik het had moeten doen en hoe ik op mijn benen had kunnen staan, daarbij zat ik nog vast aan allerlei 'toeters en bellen', ik leek wel een kerstboom...

Wordt vervolgd

sterren Gepubliceerd: zondag 06-03-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier