Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Het wel en wee rondom de transplantatie (deel 2)

Weblog van Linda over leven met een donornier 

Ook realiseerde ik me dat de pijn meeviel en ik me niet echt beroerd voelde. Ik kon de morfinepomp zelf bedienen, kon erop drukken wanneer ik het nodig vond (er was natuurlijk een grens ingesteld), maar legde mezelf al snel de dwang op dat ik één keer in het uur op de pomp mocht drukken, maar waarom weet ik niet... Vandaar ook dat ik die klok goed kon gebruiken. Ik kon de slaap niet vatten en was de hele nacht wakker.

Terwijl ik half stoned me meer en meer bewust werd van m'n omgeving, kwamen man en kids eraan. De afspraak vooraf was dat alleen mijn man even 10 minuten bij mij zou mogen, maar de kids mochten uiteindelijk ook even bij mama kijken. Verpakt in een mooi blauw tenue stonden ze aan mijn bed. Vooraf had ik het idee vreselijk gevonden dat ze mij zo zouden moeten zien en was ik ook bang geweest dat ik allerlei onzin uit zou kramen onder invloed van... Dus het eerste wat ik vroeg toen ze bij me waren was of ik wel een beetje normaal praatte. Waar maakt een mens zich eigenlijk druk om in zo'n situatie? Wat 10 minuten zouden zijn, werd een half uurtje, maar ik kan me daar verder niet heel veel van herinneren.

En toen brak er een hele lange nacht aan met constant controles en ik zag de minuten wegtikken op de klok. Gaandeweg de nacht begon een helse hoofdpijn van mij meester te maken, die naar later bleek dagen aan zou houden. In de loop van de ochtend kreeg ik te horen dat ik om een uur of 11 weer naar mijn gewone kamer zou worden gebracht. Dit zou gebeuren met eerst een tussenstop bij mijn vader. We zouden elkaar weer voor het eerst na onze operaties zien!! Eerst zou ik nog gewassen worden, m'n nekinfuus werd eruit gehaald en dan was het zover.

Terwijl ik richting mijn vader gebracht werd, ontstond er bij mij een soort 'wagenziekte', ik werd echt zo ontzettend misselijk. Waarschijnlijk door een combinatie van narcose en het hobbelen in het bed. Aangekomen bij mijn vader wist ik natuurlijk niet hoe ik hem aan zou treffen, maar dit had ik zeker niet durven dromen. Hij zat naast z'n bed, alsof er nooit iets gebeurd was, een boek te lezen. Natuurlijk is dit een kippenvel-moment en heftige emoties spelen op zo'n moment de boventoon.

Later die middag kwam mijn vader naar mij toegelopen, weliswaar nog met behoorlijk wat pijn, om mij het voor hem heugelijke nieuws te vertellen dat hij de volgende dag al naar huis zou gaan. De bedoeling was in eerste instantie dat hij het weekend over zou blijven, maar het ging zo goed met hem en je kunt maar wegwezen uit de ziekenhuissfeer. Je knapt tenslotte pas echt op als je lekker thuis bent. Wat een SUPERBIKKEL...

sterren Gepubliceerd: zaterdag 26-02-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier