Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Een prachtig, lang Valentijnsweekend

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Na een korte ziekenhuisopname, een dotterbehandeling van de shunt, is Ad weer thuis. We waren er deze keer op tijd bij zodat het geen paniek-ingreep werd zoals 4 maanden geleden. Toen zat de boel ineens potdicht. Nu bleek het een stenose van 60-70% die nog goed behandelbaar was. Alleen jammer dat de specialist uiteindelijk besloot geen stent te plaatsen maar alleen te dotteren. Binnenkort horen we het hoe en waarom daarvan.

De hele week stond dus in het teken van bezoeken aan specialisten, doppler maken, papieren invullen en ritjes van en naar het ziekenhuis.
Het is allemaal bekend, maar wij waren er uiteraard niet blij mee. Wel zei ik steeds: "Als je weer thuis bent is het St. Valentijn, een dubbele reden om dat te vieren!!" En zo geschiedde. Weliswaar een paar dagen eerder, want maandag dialysedag!

Ik nodigde Ad zaterdagmiddag uit voor een etentje in een gerenommeerd restaurant aan de kust, met uitzicht over de baai van St. Tropez. Het was 17°, windstil, volop zon en last but not least, het eten was voortreffelijk. We genoten natuurlijk extra; samen in een restaurant is toch stukken gezelliger dan samen in een ziekenhuiskamer! En alsof dit al niet genoeg was wekte Ad mij zondagmorgen met ontbijt op bed en... een prachtige azalea met kleine roodroze bloemetjes. Romantico!

Dus, hoezo nuchtere Nederlanders?

Met verbazing las ik vorige week dat Myrthe en haar man zich blijkbaar ergeren aan deze uit Amerika overgewaaide commercie, waardoor zij al wekenlang overspoeld worden met reclamefolders. So what? Straks zijn het weer de Paashaasjes en twee maanden geleden waren het Sinterklaas en de Kerstman. En we zijn (hopelijk) ook weer eens jarig, 25 jaar getrouwd of in dienst en gaan met pensioen. Er worden dagelijks kinderen geboren en er gaan mensen dood.


Voor al deze hoogte- en dieptepunten in het leven heeft de commercie iets gevonden waar wij consumenten dankbaar gebruik van (kunnen) maken. Of niet... want je bent niets verplicht!

Ook ik ben Nederlandse. Maar ik ben me ook zeer bewust van het feit dat je elke gelegenheid kunt en moet aangrijpen om 'het leven te vieren'. En dàt doen wij, in goede en in slechte tijden, nuchter of niet, commercieel ondersteund of niet. Wij worden gelukkig niet meer gehinderd door een ego dat zegt dat we nuchter moeten zijn louter vanwege het feit dat we Nederlander zijn. Vive la vie! Vive l'amour! Eén van de mooie dingen die we van de Fransen hebben geleerd.

Daarom kregen mijn huishoudelijke hulp en onze taxi-chauffeuse maandagmorgen een Valentijns-roos! En Ad deelde 's avonds aan alle verpleegkundigen ook een rode roos uit, want hij is blij dat hij leeft, méde dankzij hun goede en vriendelijke zorg,

Ik vertel hier nog steeds, met vreugdetranen in mijn ogen, over ons a.s. bezoek aan Nederland. Ik hoop niet over enige tijd, met tranen van verdriet, te moeten constateren dat ik 'mijn land' verloren ben aan nuchterheid, koelte en onpersoonlijkheid.

A bientôt
Nanny

P.S. Om privacy redenen een soft-focus foto van St. Valentijn ;-)

http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 19-02-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier