Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Weer vakantiedialyse Gelderse Vallei dankzij uitbreiding

Door Merel Dercksen 

Foto: Ernst-Jan Brouwer

Ziekenhuis Gelderse Vallei biedt vanaf dit jaar weer vakantiedialyse aan. Eerder was dat een tijd niet meer mogelijk, omdat alle plaatsen bezet waren. Na een verbouwing is er weer genoeg capaciteit om ook vakantiegangers te dialyseren.

Het ziekenhuis ligt op een populaire vakantiebestemming, aan de rand van de Veluwe. Ook zijn er musea (Kröller-Müller), dierentuinen en steden als Arnhem en Amersfoort in de nabijheid. Tot een aantal jaar geleden konden dialysepatiënten ook al in Gelderse Vallei terecht als ze in de omgeving op vakantie waren. Maar door de groei van het aantal eigen patiënten was daar op een gegeven moment geen ruimte meer voor.

In 2009 is de afdeling verbouwd en vergroot naar 21 plaatsen. Halverwege 2010 bleek dat er daardoor weer voldoende stoelen zijn om ook vakantiegangers eenmalig of langer te dialyseren. Daarom zijn die nu, in 2011, weer van harte welkom. Vakantiedialyse is ook 's nachts mogelijk.

In Bennekom, in de buurt van het ziekenhuis, staat een caravan van de Nierstichting die patiënten kunnen huren.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 19-02-2011 | Nog geen reacties
Dialyse buiten Europa per 2017 mogelijk onverzekerbaar

Het kabinet wil zorgkosten buiten Europa niet meer laten vergoeden via het basispakket. Dat geldt ook voor dialyse. De maatregel, die moet ingaan per 2017, is verwerkt in een wetsvoorstel dat naar de Raad van State is gestuurd voor advies. Het schrappen van de zogenaamde werelddekking levert een geraamde besparing op van 60 miljoen euro per jaar.

Het wetsvoorstel wordt pas openbaar als het naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Het Ministerie van VWS meldt desgevraagd al dat het voorstel niet voorziet in uitzonderingen voor mensen die buiten Europa op dialyse zijn aangewezen, bijvoorbeeld tijdens familiebezoek.

Dat is een hard gelag voor nierpatiënten van onder meer Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse afkomst. De maatregel is wél op hen van toepassing, hoewel het schrappen van werelddekking voor dialyse geen cent oplevert. Integendeel, het kost alleen maar geld. Verblijft een patiënt immers in het buitenland, dan dialyseert hij tegen het daar geldende tarief, en dat is vrijwel altijd lager dan de hoge prijs die in Nederland geldt voor dialysebehandelingen.

Lees meer »

Naar Turkije en de nefroloog spreekt je aan in het Nederlands »

Het is een heel geregel en gedoe, maar veel (hemo)dialysepatiënten hebben het ervoor over. Ze willen net als heel veel anderen op vakantie. En dan vaak het liefst naar een zonnig oord. Als ze kiezen voor een vakantie in de Turkse badplaats Antalya, kunnen ze voor hun dialyse terecht in een centrum met een bijzondere attractie: een Nederlands sprekende, in Groningen en Amsterdam opgeleide, Turkse nefroloog.

Lees meer »

NVN Vakantiebeurs 2.0 »

Op 25 januari 2014 organiseert de NVN weer een Vakantiebeurs voor dialysepatiënten, getransplanteerden, en iedereen die samen met een nierpatiënt op vakantie gaat. Een dag vol inspirerende ideeën en ervaringen van dialyserende vakantiegangers, workshops, informatie, en een prijsvraag waarbij vakantietrips te winnen zijn. Een geweldige dag om alvast een beetje in de stemming te komen voor het vakantieseizoen 2014! Voor leden is deze dag gratis.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier