Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Minder Belgische nierdonoren in 2010: wachtlijst gegroeid

Door Merel Dercksen 

Eurotransplant heeft de voorlopige donatie- en transplantatiecijfers bekendgemaakt over 2010. In Nederland zijn die vergelijkbaar met 2009. In BelgiŽ werden minder voor transplantatie geschikte nieren gedoneerd. De wachtlijst is daar dan ook gegroeid en nu vergelijkbaar met die in Nederland, bij een lager inwonertal.

Eurotransplant coŲrdineert de toewijzing van organen van overleden donoren in de zeven bij de organisatie aangesloten landen, waaronder Nederland en BelgiŽ. De cijfers hebben dan ook alleen betrekking op overleden donoren.

BelgiŽ kende in 2010 meer donoren dan Nederland. Inmiddels is dat wel algemeen bekend, het is geen nieuwe ontwikkeling. Niet alleen het aantal donoren per miljoen inwoners, maar ook het absolute aantal ligt hoger: 263 tegenover 216. Van deze overledenen doneerde in BelgiŽ drie kwart meerdere organen, in Nederland lag dat percentage iets lager. Al deze cijfers zijn vergelijkbaar met 2009.

Van de overleden donoren stonden er in BelgiŽ 215 samen 408 bruikbare nieren af. In Nederland doneerden 205 overledenen 388 nieren. Dat laatste komt neer op een verwaarloosbare stijging ten opzichte van 2009, in BelgiŽ is er een duidelijke daling te zien van het aantal geschikte nieren vergeleken met een jaar eerder.

Omdat een gedoneerd orgaan niet altijd ten goede komt aan een ontvanger in hetzelfde land als waar de donor woonde, wijken de transplantatiecijfers wat af van de donatiecijfers. Maar ook hier is te zien dat in Nederland het aantal nieren licht gestegen is, terwijl er in BelgiŽ een daling geregistreerd is (van 409 in 2009 naar 360 in 2010). Wel kregen in BelgiŽ significant meer mensen tegelijkertijd met een nier ook een nieuwe pancreas, een ingreep die bij diabetes wordt toegepast en apart bijgehouden wordt door Eurotransplant. Dezelfde stijging is te zien bij de combinatie van nier en lever.

De combinatietransplantatie van een long en een nier is in beide landen steeds niet uitgevoerd. In BelgiŽ krijgt wel elk jaar een zeer klein aantal mensen een nieuwe nier in combinatie met een nieuw hart.

De wachtlijst voor een nieuwe nier ten slotte, is in BelgiŽ gegroeid en in Nederland geslonken. In beide landen stonden hier op 31 december 2010 bijna 870 mensen op.

sterren Gepubliceerd: woensdag 16-02-2011
Bron: Eurotransplant | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier