Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Daar bij die molen...

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Een dialysereis naar Nederland blijkt geen sinecure, daar heb je echt geen storingen bij nodig. Nanny organiseert dit en heeft u reeds een en ander verteld. We verheugen ons danig op deze ontdekkingsreis na vijf en een half jaar 'ballingschap' en hebben daar al onze aandacht en tijd voor gereserveerd.

Maar..., onverhoeds maakte het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) mij, met 'scheve' beweringen en mededelingen, kopschuw voor ons 'waagstuk' en ook kwaad. De eerste zin luidt: 'U heeft in uw woonland recht op medische zorg voor rekening van Nederland'. Dan gaan mijn haren overeind: Amme hoela!

Deze 'welwillendheid' kost Nederland nul komma nul. Er worden gewoon maandelijks 'wettelijke bedragen' van mijn pensioen en AOW weggesluisd naar het CVZ. U kent de route: nominaal, inkomensafhankelijk én de AWBZ-premie. Frankrijk ontvangt hiervan een fractie en geen AWBZ-premies.

Lees toch nog even mee in dit CVZ-schrijven: 'Dat voor deze opbouw is gekozen betekent niet dat u voor de Zvw of AWBZ verzekerd bent'. ???? Naar ik inschat, verdient Nederland leuk aan onze onvrijwillige premieafdracht. Wij moeten ons hier namelijk ook nog voor ruim € 1800,- bijverzekeren omdat de gewone vergoedingen slechts 35% tot 65% van de onkosten dekken.

Via jarenlange processen is eindelijk een woonland-factor bevochten: een premiekorting naar rato van de vergoedingen alhier. Onze internationale verzekeringspas geeft ons in Nederland straks recht op een wettelijk pakket: onze declaraties daarvoor gaan naar AGIS. Maar die eigen bijdrage, waarvoor we in Frankrijk volledig verzekerd zijn, zijn we straks in Nederland mooi kwijt.

Zou Nederland werkelijk 'bijdragen', dan zie ik voor Zijne Excellentie Mark Rutte c.s. een 'crisis-lastenvermindering' en ambtenarenkrimp, door 'al die buitenlanders' gewoon in hun eigen sop gaar te laten koken, zoals vóór de wet van 2006. Een bewijs uit het ongerijmde voor een 'inverdien-regeling'?

Vanwaar anders dat heftige juridische verzet tegen de wereldwijde claims van, zich fors benadeeld wetende, expats. Het moet de topzware strijkstok zijn die men 'in deze moeilijke tijden' ongaarne uit handen geeft.

Helaas mag onze Stichting "Internationale Club van Nederlandse Gepensioneerden', opnieuw procederen.


De onderhavige rechterlijke vraag - die uiteraard(?) door het CVZ met 'nee' werd beantwoord - luidt: 'hebben de expatriats schade geleden door het in 2006 eenzijdig opzeggen van hun ziektekostenverzekeringen en het daarna ontbreken van een 'Nederland-waardige' keuze?'.

Nederland zou dan aansprakelijk zijn. De Stichting onderbouwde een nieuw financieel-steunverzoek daarom als volgt: '[...] zodat we onze rechtszaak niet wegens geldgebrek moeten afbreken, dat zou sommige politici teveel plezier doen'!

Ooit heeft, naar verluidt, een CVZ 'hoogwaardigheidsbekleder', zonder ooit aan ons te hebben gesnuffeld, opgemerkt: 'Die rijke buitenlandse stinkers kunnen best betalen'. En een Excellentie, ook bij geruchte, gromde: 'We zullen ze kapot procederen'!

Steeds vaker komt mij tegenwoordig Multatuli in gedachten, die verzuchtte: 'Er ligt een roofstaat aan de zee tussen Oostfriesland en de Schelde'. Hij vestigde destijds zijn hoop op: 'Koning Willem drie, Keizer van 't prachtig rijk van Insulinde dat zich daar slingert om de evenaar als een gordel van smaragd...'; zouden de expats ooit bij Willem vier moeten aankloppen?

Dialyseren in Nederland blijkt dus geen sinecure, maar we laten ons de pret niet bederven. We willen koeien en molens zien!

à la prochaine,

Ad http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 12-02-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier