Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Paus laat zich de les lezen door gevestigde macht

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

De keren dat de katholieke kerk heeft verkondigd dat orgaandonatie een teken van naastenliefde is, zijn allang niet meer op de vingers van een hand te tellen. En, geheel in lijn daarmee, wordt zo af en toe een pastoor of bisschop die geen voorstander van donatie is of dat zelfs een duivelse daad noemt, op de vingers getikt.

De Duitse kardinaal Joseph Ratzinger stond bekend als een groot voorstander van orgaandonatie. Al vroeg in de jaren zeventig, als aartsbisschop, tekende hij een donorcodicil. En waar hij de kans kreeg sprak hij zich positief uit over deze 'nobele daad na de dood'. En toen de kardinaal gekozen werd tot paus en Benedictus XVI, bleef hij zich in die zin uitlaten.

Maar kennelijk is een paus toch niet de machtige leider van de Katholieke kerk waarvoor ik hem steeds heb gehouden. Sinds zijn aantreden blijkt Benedictus namelijk niet meer te zijn geregistreerd als donor. Dat staat in een brief van de persoonlijk secretaris van de paus, Georg Gänswein, aan de Duitse arts Gero Winkelman die in zijn enthousiasme de paus ten voorbeeld stelde als een groot man en donorgeregistreerde.

Volgens de pauselijke secretaris zou de registratie 'ipso facto' vervallen zijn op het moment dat Benedictus werd gekozen. Het hoofd van de gezondheidsdienst van het Vaticaan legt uit waarom: het lichaam van Benedictus mag na de dood niet meer geschonden worden omdat het in zijn geheel moet worden vereerd.

Kennelijk betekent een verkiezing tot paus volledige uitlevering van ziel en lichaam aan kerkwetten die mijn bevattingsvermogen te boven gaan. De Katholieke kerk heeft de laatste tijd toch al geen beste pers, dus dit is, zou je denken, een goede gelegenheid om wat goodwill terug te halen. Waarom er voor gekozen is met een beroep op de heiligheid van de paus orgaandonatie in een minder positief daglicht te stellen, daar begrijp ik helemaal niets van.

sterren Gepubliceerd: zondag 06-02-2011 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • A., B.
    06-02-2011 09:45

    Erkennen of niet..? That's the question!

    By the way beste redactie, over "de paus de les lezen". Is de tragikomedie van de moord op een vorige paus u dan geheel ontgaan?
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier