Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Paus laat zich de les lezen door gevestigde macht

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

De keren dat de katholieke kerk heeft verkondigd dat orgaandonatie een teken van naastenliefde is, zijn allang niet meer op de vingers van een hand te tellen. En, geheel in lijn daarmee, wordt zo af en toe een pastoor of bisschop die geen voorstander van donatie is of dat zelfs een duivelse daad noemt, op de vingers getikt.

De Duitse kardinaal Joseph Ratzinger stond bekend als een groot voorstander van orgaandonatie. Al vroeg in de jaren zeventig, als aartsbisschop, tekende hij een donorcodicil. En waar hij de kans kreeg sprak hij zich positief uit over deze 'nobele daad na de dood'. En toen de kardinaal gekozen werd tot paus en Benedictus XVI, bleef hij zich in die zin uitlaten.

Maar kennelijk is een paus toch niet de machtige leider van de Katholieke kerk waarvoor ik hem steeds heb gehouden. Sinds zijn aantreden blijkt Benedictus namelijk niet meer te zijn geregistreerd als donor. Dat staat in een brief van de persoonlijk secretaris van de paus, Georg Gänswein, aan de Duitse arts Gero Winkelman die in zijn enthousiasme de paus ten voorbeeld stelde als een groot man en donorgeregistreerde.

Volgens de pauselijke secretaris zou de registratie 'ipso facto' vervallen zijn op het moment dat Benedictus werd gekozen. Het hoofd van de gezondheidsdienst van het Vaticaan legt uit waarom: het lichaam van Benedictus mag na de dood niet meer geschonden worden omdat het in zijn geheel moet worden vereerd.

Kennelijk betekent een verkiezing tot paus volledige uitlevering van ziel en lichaam aan kerkwetten die mijn bevattingsvermogen te boven gaan. De Katholieke kerk heeft de laatste tijd toch al geen beste pers, dus dit is, zou je denken, een goede gelegenheid om wat goodwill terug te halen. Waarom er voor gekozen is met een beroep op de heiligheid van de paus orgaandonatie in een minder positief daglicht te stellen, daar begrijp ik helemaal niets van.

sterren Gepubliceerd: zondag 06-02-2011 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • A., B.
    06-02-2011 09:45

    Erkennen of niet..? That's the question!

    By the way beste redactie, over "de paus de les lezen". Is de tragikomedie van de moord op een vorige paus u dan geheel ontgaan?
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Wiskundig model maakt schatting van druk in nierfilters »

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Didier Collard over het onderzoek naar het meten van druk in de nierfilters in het Amsterdam UMC. Didier heeft een bachelor wiskunde en natuurkunde gedaan, gevolgd door een master mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Via de zij-instroom is hij daarna geneeskunde gaan studeren en hij heeft inmiddels zijn opleiding tot arts afgerond.

Lees meer »

Weer grote prijs voor Martin de Borst »

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier