Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Paus is geen orgaandonor en kan dat ook niet zijn'

Door Jeroen van Setten 

Kardinaal Jospeh Ratzinger was al sinds hij aartsbisschop was orgaandonor, maar Paus Benedictus XVI is dat niet meer. Het donorcodicil van Ratzinger werd volgens Georg Gänswein, de secretaris van de paus, ongeldig op het moment dat Ratzinger paus werd. Dat blijkt uit een uitzending van Radio Vaticaan.

Benedictus heeft zich in het verleden positief uitgelaten over orgaandonatie en het gebrek aan donororganen aan de kaak gesteld. Maar sinds zijn verkiezing in 2005 beschikt de paus volgens Gänswein zelf helemaal niet meer over een geldig document voor orgaandonatie. Gänswein schreef dit op 5 januari in een brief aan de Duitse arts Gero Winkelman, die de paus als voorbeeld had gebruikt om nieuwe donoren te werven.

Het hoofd van de gezondheidsdienst van het Vaticaan, de Poolse aartsbisschop Zimowski, zegt dat het lichaam van Benedictus na zijn dood niet meer geschonden mag worden omdat het in zijn geheel zal worden vereerd. 'Maar dat doet niks af aan de logica en schoonheid van orgaandonatie', meent Zimowski.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 05-02-2011
Bron: Diverse | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Scherp gezien, Maastricht
  05-02-2011 16:19

  Vreemd, wat deze roodjurk zegt.
  De paus moet na zijn dood in zijn gehele lichamelijkheid vereerd worden.
  Sowieso is dat afgoderij maar de vorige paus hebben ze zijn bloed afgetapt en in een cripte bewaard.
  Dit bloed schijnt voor een wonder te hebben gezorgd doordat de een of andere ziekelijke non plots beter werd. Nu is daarmee de weg geopend om de vorige Poolse paus zalig of heilig te verklaren.

  Deze kerkelijke instelling verwondert mij elke dag opnieuw met hun poppekasterij.
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Wiskundig model maakt schatting van druk in nierfilters »

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Didier Collard over het onderzoek naar het meten van druk in de nierfilters in het Amsterdam UMC. Didier heeft een bachelor wiskunde en natuurkunde gedaan, gevolgd door een master mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Via de zij-instroom is hij daarna geneeskunde gaan studeren en hij heeft inmiddels zijn opleiding tot arts afgerond.

Lees meer »

Weer grote prijs voor Martin de Borst »

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier