Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

DialysepatiŽnten hebben steeds vaker hartklachten

Door Gerard Kok 

Boezemfibrilleren, een hartritmestoornis, komt steeds vaker voor bij hemodialysepatiŽnten. Dit blijkt uit onderzoek onder hemodialysepatiŽnten in de VS.

Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij de beide boezems van het hart te snel en te onregelmatig samentrekken. Hoewel het hart het bloed nog gewoon rond kan pompen (zij het minder effectief), verhoogt boezemfibrilleren het risico op bijvoorbeeld beroertes.

Om te zien of boezemfibrilleren vaker optrad onder patiŽnten met nierfalen, bekeken Amerikaanse onderzoekers de gegevens van een half miljoen hemodialysepatiŽnten tussen 1992 en 2006. In die tijd steeg het aantal nierpatiŽnten met boezemfibrilleren bijna met een factor 7. Oudere, mannelijke of blanke patiŽnten liepen een hogere kans op boezemfibrilleren, en bovendien liepen dialysepatiŽnten een twee keer zo grote kans aan boezemfibrilleren te overlijden als anderen.

Het aantal gevallen van boezemfibrilleren onder dialysepatiŽnten neemt dus toe, terwijl juist die patiŽnten een verhoogd risico lopen hieraan te overlijden. Reden voor nader onderzoek, aldus de artsen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 20-01-2011
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Afweerweb uit witte bloedcel speelt belangrijke rol in auto-immuunziekten

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Laura van Dam uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) over haar onderzoek naar de rol van NETs (neutrofiel extracellulaire traps) in de pathofysiologie van ANCA-geassocieerde vasculitis (AAV) en Systemische Lupus Erythematosus (SLE). Laura heeft biomedische wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en heeft daarna via het SUMMA traject in Utrecht haar opleiding tot arts afgerond. Ze werkt nu sinds vier jaar als arts-onderzoeker bij de afdeling nefrologie onder leiding van nefroloog dr. Onno Teng. Aansluitend bij haar achtergrond als biomedisch wetenschapper en arts, richt zij zich met name op translationeel onderzoek waarbij ze onderzoek in het lab combineert met klinisch onderzoek om zo de vertaalslag te maken naar de patiŽnt.

Lees meer »

Bioreactor als onderdeel van kunstnier bij varken ingebracht »

Amerikaanse onderzoekers zijn er in geslaagd een prototype van een 'bioreactor' die menselijke niercellen bevat, in varkens te implanteren. Deze bioreactor veroorzaakte geen afweerreactie, en ook werden er geen bloedpropjes gevormd. Dit is een belangrijke stap om zo'n bioreactor ook voor mensen geschikt te maken. Het tekort aan donornieren is een groot probleem; in de Verenigde Staten staan 100.000 nierpatiënten op de wachtlijst voor een nieuwe nier, terwijl er jaarlijks ongeveer 21.

Lees meer »

Ieder genetisch profiel eigen nierdieet »

In hoeverre je dieet bijdraagt aan aan de conditie van je nieren is mogelijk genetisch bepaald, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. NierpatiŽnten die een bepaald gen missen, hebben er misschien baat bij veel broccoli in hun dieet op te nemen. De onderzoekers verwijderden bij onderzoeksmuizen het Glutathione S-transferase mu-1 (GSTM1) gen. Die muizen kregen vervolgens vaker last van hoge bloeddruk en nierproblemen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier