Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

DialysepatiŽnten hebben steeds vaker hartklachten

Door Gerard Kok 

Boezemfibrilleren, een hartritmestoornis, komt steeds vaker voor bij hemodialysepatiŽnten. Dit blijkt uit onderzoek onder hemodialysepatiŽnten in de VS.

Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij de beide boezems van het hart te snel en te onregelmatig samentrekken. Hoewel het hart het bloed nog gewoon rond kan pompen (zij het minder effectief), verhoogt boezemfibrilleren het risico op bijvoorbeeld beroertes.

Om te zien of boezemfibrilleren vaker optrad onder patiŽnten met nierfalen, bekeken Amerikaanse onderzoekers de gegevens van een half miljoen hemodialysepatiŽnten tussen 1992 en 2006. In die tijd steeg het aantal nierpatiŽnten met boezemfibrilleren bijna met een factor 7. Oudere, mannelijke of blanke patiŽnten liepen een hogere kans op boezemfibrilleren, en bovendien liepen dialysepatiŽnten een twee keer zo grote kans aan boezemfibrilleren te overlijden als anderen.

Het aantal gevallen van boezemfibrilleren onder dialysepatiŽnten neemt dus toe, terwijl juist die patiŽnten een verhoogd risico lopen hieraan te overlijden. Reden voor nader onderzoek, aldus de artsen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 20-01-2011
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Wiskundig model maakt schatting van druk in nierfilters

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Didier Collard over het onderzoek naar het meten van druk in de nierfilters in het Amsterdam UMC.

Didier heeft een bachelor wiskunde en natuurkunde gedaan, gevolgd door een master mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Via de zij-instroom is hij daarna geneeskunde gaan studeren en hij heeft inmiddels zijn opleiding tot arts afgerond. Tijdens zijn coschappen raakte Didier betrokken bij onderzoek naar druk en stroomsnelheid in de nierslagader. Nu werkt hij sinds twee jaar als arts-onderzoeker bij de afdeling vasculaire geneeskunde/nefrologie onder leiding van dr. Van den Born en dr. Vogt. Aansluitend bij zijn achtergrond als wiskundige en arts, heeft hij zijn mathematische kennis gebruikt om een model te maken dat de druk schat in de nierfilters. De nierfilters bestaan uit een kluwen haarvaatjes van zo’n 0,1 mm groot, wat het zeer moeilijk maakt om hierin metingen te doen.

Lees meer »

Weer grote prijs voor Martin de Borst »

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier