Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

DialysepatiŽnten hebben steeds vaker hartklachten

Door Gerard Kok 

Boezemfibrilleren, een hartritmestoornis, komt steeds vaker voor bij hemodialysepatiŽnten. Dit blijkt uit onderzoek onder hemodialysepatiŽnten in de VS.

Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij de beide boezems van het hart te snel en te onregelmatig samentrekken. Hoewel het hart het bloed nog gewoon rond kan pompen (zij het minder effectief), verhoogt boezemfibrilleren het risico op bijvoorbeeld beroertes.

Om te zien of boezemfibrilleren vaker optrad onder patiŽnten met nierfalen, bekeken Amerikaanse onderzoekers de gegevens van een half miljoen hemodialysepatiŽnten tussen 1992 en 2006. In die tijd steeg het aantal nierpatiŽnten met boezemfibrilleren bijna met een factor 7. Oudere, mannelijke of blanke patiŽnten liepen een hogere kans op boezemfibrilleren, en bovendien liepen dialysepatiŽnten een twee keer zo grote kans aan boezemfibrilleren te overlijden als anderen.

Het aantal gevallen van boezemfibrilleren onder dialysepatiŽnten neemt dus toe, terwijl juist die patiŽnten een verhoogd risico lopen hieraan te overlijden. Reden voor nader onderzoek, aldus de artsen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 20-01-2011
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier