Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Spanje blijft koploper orgaandonaties door solidariteit'

Door Merel Dercksen 

Secr. Gen. José Martínez Olmos

Voor het 19e jaar op rij is Spanje in 2010 het land met de meeste donoren en de meeste uitgevoerde transplantaties geweest. Dat maakte José Martínez Olmos, secretaris-generaal van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid, bekend op een gezamenlijke persconferentie met de directeur van de Spaanse organisatie voor transplantatie (ONT), Rafael Matesanz.

Volgens Martínez en Matesanz maakt de solidariteit in de Spaanse maatschappij het mogelijk dat Spanje wereldleider is op het gebied van transplantaties. Volgens de cijfers van de ONT waren er in 2010 1502 donoren, die 3773 transplantaties mogelijk maakten. Bijna twee derde daarvan betrof niertransplantaties.

Relatief gezien heeft er in Spanje wel een daling plaatsgevonden: waren er in 2009 nog 34,4 donoren per miljoen inwoners, in 2010 was dat gezakt naar 32. In Nederland ligt dat aantal grofweg op 13 per miljoen. Het gaat hierbij wel alleen om overleden donoren. Volgens Martínez is een afname van het aantal personen dat hersendood raakt de belangrijkste oorzaak van de afname van het aantal daadwerkelijke donoren. Het aantal donaties door mensen die zijn overleden aan een hartstilstand neemt wel toe, maar het is nog minder gebruikelijk dat deze mensen ook donor zijn.

Om deze tendens op te vangen heeft de ONT het Plan Estratégico Donación 40 opgesteld. Dat voorziet onder andere in het stimuleren van donatie bij leven, van het benutten van organen van donoren met een hartstilstand, en in programma's die zich specifiek richten op het vergroten van de donatiebereidheid bij immigranten.

Spanje maakt geen deel uit van Eurotransplant, dat de verdeling van postmortale organen in onder andere Nederland en België verzorgt.

sterren Gepubliceerd: woensdag 12-01-2011
Bron: 20 Minutos | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier