Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Buikspoelen beter voor geestelijk welzijn dan hemodialyse'

Door Jeroen van Setten 

DialysepatiŽnten zien hun leven onvermijdelijk beÔnvloed door de behandeling. Ondanks de medische vooruitgang is de kwaliteit van leven, zoals ervaren door nierpatiŽnten, in de loop der jaren maar zeer weinig verbeterd. Hoewel het verschilt van persoon tot persoon, is het volgens BegoŮa Ruiz de AlegrŪa in grote lijnen zo, dat peritoneale dialyse een minder negatieve impact op het geestelijk leven heeft dan hemodialyse.

BegoŮa Ruiz de AlegrŪa FernŠndez de Retana (1957) deed haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Baskenland naar de emoties van dialysepatiŽnten (zowel centrum- als thuisdialysepatiŽnten). Ze identificeerde de factoren die van invloed zijn op de emotionele vooruitgang en beschreef hoe patiŽnten hun ziekte niet allemaal op dezelfde manier verwerken.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt, dat patiŽnten over het algemeen bij het begin van de dialyse een periode van -emotionele- catharsis doormaken. Het uiten van woede over de situatie heeft een reinigend effect op de geest. Meestal is de situatie na een half jaar emotioneel verwerkt en heeft de patiŽnt de dialyse na ongeveer een jaar geaccepteerd.

Dr. BegoŮa Ruiz de AlegrŪa FernŠndez de Retana

Ruiz de AlegrŪa onderscheidt twee manieren waarop mensen de confrontatie met hun ziekte aangaat. Zij noemt die opzettelijke introspectie en doelbewuste aanpassing. Bij de eerste manier van verwerken versterkt de patiŽnt de negatieve emotionele toestand op de middellange termijn: hij of zij denkt veel na over hoe dingen zouden zijn zonder dialyse, stelt zichzelf onrealistische doelen en is heel kritisch over het niet bereiken van die doelen. Ook gaan deze patiŽnten weinig met anderen om. Het zijn personen met zwakkere emotionele netwerken die leven onder grote spanning.

Precies het tegenovergestelde gebeurt met degenen die reageren met doelbewuste aanpassing. Ze leven met veel minder stress in het kader van de dialyse en hebben het juiste sociale netwerk ter ondersteuning. Vooral dat laatste is de sleutel tot hun betere emotionele vooruitgang. In feite hebben ze meer vertrouwen in anderen en zijn ze met meer positivisme in staat het hoofd te bieden aan de ervaringen die zij doormaken.

Ondersteuning door familie kan helpen om een negatieve perceptie van de patiŽnt te verminderen met betrekking tot de gevolgen van de chronische ziekte, en het beheersbaar maken van emotionele stress te vergemakkelijken. Professionele ondersteuning en de daarmee gepaard gaande arts-patiŽnt relatie is ook belangrijk, met name wat betreft de bereidheid om de behandeling te accepteren.

Hemodialyse is meestal een behandeling in het ziekenhuis, terwijl de peritoneale dialyse kan worden uitgevoerd door de patiŽnt in zijn of haar eigen huis. Het onderzoek concludeert dat, een jaar na aanvang van de behandeling, bij patiŽnten die hemodialyse ondergaan minder tevredenheid, vrijheid en controle over hun leven bestaat dan bij peritoneale dialyse.

Zo kwam Ruiz de AlegrŪa uiteindelijk tot haar conclusie dat peritoneale dialyse een minder negatieve impact op het geestelijk leven van mensen heeft dan hemodialyse.

sterren Gepubliceerd: woensdag 12-01-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier