Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hantavirus rukt steeds verder op in Duitsland

Door Jeroen van Setten 

Rosse Woelmuis of Clethrionomys glareolus

Het aantal besmettingen met het Hanta-virus bij mensen is in 2007 in Duitsland opgelopen tot de recordhoogte van 1.687. Dat blijkt uit informatie van het Robert-Koch-Institut Sinds de invoering van de meldingsplicht voor deze ziekte in 2001, is het aantal gevallen nog niet zo hoog geweest. Tot nu toe ging het nooit om meer dan een paar honderd besmettingen per jaar.

Het virus wordt door speeksel, urine en uitwerpselen van knaagdieren overgebracht. De rosse woelmuis wordt verantwoordelijk geacht voor de meeste besmettingen. Een besmetting veroorzaakt griepachtige verschijnselen, maar kan ook de nieren aantasten. Bij een groot aantal patiënten treedt nierfalen op en is uiteindelijk dialyse noodzakelijk.

Volgens deskundigen is de toename van het aantal besmettingen vooral het gevolg van de groeiende muizenpopulatie. Door de zachte winter 2006/2007 en een overschot aan veevoer, is het aantal knaagdieren in heel Europa sterk toegenomen.

De meeste ziektegevallen deden zich volgens het instituut in het zuiden en het westen van de Bondsrepubliek voor.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 17-05-2008
Bron: M&C | Nog geen reacties
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf – Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs € 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier