Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hantavirus rukt steeds verder op in Duitsland

Door Jeroen van Setten 

Rosse Woelmuis of Clethrionomys glareolus

Het aantal besmettingen met het Hanta-virus bij mensen is in 2007 in Duitsland opgelopen tot de recordhoogte van 1.687. Dat blijkt uit informatie van het Robert-Koch-Institut Sinds de invoering van de meldingsplicht voor deze ziekte in 2001, is het aantal gevallen nog niet zo hoog geweest. Tot nu toe ging het nooit om meer dan een paar honderd besmettingen per jaar.

Het virus wordt door speeksel, urine en uitwerpselen van knaagdieren overgebracht. De rosse woelmuis wordt verantwoordelijk geacht voor de meeste besmettingen. Een besmetting veroorzaakt griepachtige verschijnselen, maar kan ook de nieren aantasten. Bij een groot aantal patiënten treedt nierfalen op en is uiteindelijk dialyse noodzakelijk.

Volgens deskundigen is de toename van het aantal besmettingen vooral het gevolg van de groeiende muizenpopulatie. Door de zachte winter 2006/2007 en een overschot aan veevoer, is het aantal knaagdieren in heel Europa sterk toegenomen.

De meeste ziektegevallen deden zich volgens het instituut in het zuiden en het westen van de Bondsrepubliek voor.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 17-05-2008
Bron: M&C | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier