Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Qatar start met donatiewetgeving

Door Merel Dercksen 

De Golfstaat Qatar heeft besloten een eigen transplantatiesysteem op te zetten. De overheid hoopt hiermee het zeer lage aantal beschikbare organen te vergroten.

Tijdens World Kidney Week was dr. Francis Delmonico, chirurg in het Massachusetts General Hospital in Boston, uitgenodigd om een lezing te houden. Hierin prees hij de plannen van de overheid van Qatar om donatie beter te reguleren.

Het land werkt aan een document met de titel 'Het Doha donatieakkoord', genoemd naar de hoofdstad Doha. Dit moet ervoor zorgen dat alle inwoners, ook als zij van buitenlandse komaf zijn, gelijke rechten en kansen hebben als het gaat om het ontvangen van een orgaan. Ook wordt de zorg voor en de veiligheid van levende donoren erin gegarandeerd, waaronder regelmatige medische controles na de donatie.

Donatie na overlijden is in veel Arabische landen nog zeldzaam, maar wordt steeds breder geaccepteerd als oplossing voor het orgaantekort.

In Qatar staan op dit moment ongeveer 200 mensen op de wachtlijst voor een nier, op een bevolking van een kleine 850 duizend mensen. Het land kent een van de laagste percentages donoren ter wereld.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 20-03-2010
Bron: Zawya | Nog geen reacties
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf – Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs € 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Brieven orgaandonatie worden verzonden »

Per vandaag start de grote brievenverzendcampagne voor de nieuwe donorwet. Een kleine zeven miljoen volwassenen zullen in de komende tien maanden ten minste een brief ontvangen met het verzoek hun keuze vast te leggen in het donorregister. Sinds 1 juli is de nieuwe donorwet van kracht. Destijds minister Van Rijn zag geen reden om de ingangsdatum aan te passen vanwege de covid-19-epidemie.

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier