Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Qatar start met donatiewetgeving

Door Merel Dercksen 

De Golfstaat Qatar heeft besloten een eigen transplantatiesysteem op te zetten. De overheid hoopt hiermee het zeer lage aantal beschikbare organen te vergroten.

Tijdens World Kidney Week was dr. Francis Delmonico, chirurg in het Massachusetts General Hospital in Boston, uitgenodigd om een lezing te houden. Hierin prees hij de plannen van de overheid van Qatar om donatie beter te reguleren.

Het land werkt aan een document met de titel 'Het Doha donatieakkoord', genoemd naar de hoofdstad Doha. Dit moet ervoor zorgen dat alle inwoners, ook als zij van buitenlandse komaf zijn, gelijke rechten en kansen hebben als het gaat om het ontvangen van een orgaan. Ook wordt de zorg voor en de veiligheid van levende donoren erin gegarandeerd, waaronder regelmatige medische controles na de donatie.

Donatie na overlijden is in veel Arabische landen nog zeldzaam, maar wordt steeds breder geaccepteerd als oplossing voor het orgaantekort.

In Qatar staan op dit moment ongeveer 200 mensen op de wachtlijst voor een nier, op een bevolking van een kleine 850 duizend mensen. Het land kent een van de laagste percentages donoren ter wereld.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 20-03-2010
Bron: Zawya | Nog geen reacties
Brieven orgaandonatie worden verzonden

Per vandaag start de grote brievenverzendcampagne voor de nieuwe donorwet. Een kleine zeven miljoen volwassenen zullen in de komende tien maanden ten minste een brief ontvangen met het verzoek hun keuze vast te leggen in het donorregister.

Sinds 1 juli is de nieuwe donorwet van kracht. Destijds minister Van Rijn zag geen reden om de ingangsdatum aan te passen vanwege de covid-19-epidemie. Wat wel aangepast werd, was het verzendschema van de brieven die iedereen die nog niets heeft laten vastleggen, krijgt. In plaats van vanaf 1 juli worden die vanaf vandaag, 1 september, verzonden.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer hadden minister van Medisch Zorg Tamara van Ark deze zomer gevraagd of ze het verzendschema gaat aanpassen als er een tweede coronagolf komt. Van Ark is dat niet van plan, schrijft ze in een brief aan de Kamer: 'De reden hiervoor is ten eerste dat de brieven het gevolg zijn van een verplichting uit de nieuwe donorwet, en dat die wet inmiddels (per 1 juli 2020) van kracht is geworden. Ten tweede is het versturen van deze brieven, zoals uw Kamer eerder bericht, een zeer omvangrijk logistiek proces, waaraan uit oogpunt van zorgvuldigheid maanden van voorbereiding is voorafgegaan. Aanpassing zou grote risico’s betekenen voor juist deze zorgvuldigheid en bovendien aanzienlijke meerkosten met zich meebrengen.'

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier