Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Qatar start met donatiewetgeving

Door Merel Dercksen 

De Golfstaat Qatar heeft besloten een eigen transplantatiesysteem op te zetten. De overheid hoopt hiermee het zeer lage aantal beschikbare organen te vergroten.

Tijdens World Kidney Week was dr. Francis Delmonico, chirurg in het Massachusetts General Hospital in Boston, uitgenodigd om een lezing te houden. Hierin prees hij de plannen van de overheid van Qatar om donatie beter te reguleren.

Het land werkt aan een document met de titel 'Het Doha donatieakkoord', genoemd naar de hoofdstad Doha. Dit moet ervoor zorgen dat alle inwoners, ook als zij van buitenlandse komaf zijn, gelijke rechten en kansen hebben als het gaat om het ontvangen van een orgaan. Ook wordt de zorg voor en de veiligheid van levende donoren erin gegarandeerd, waaronder regelmatige medische controles na de donatie.

Donatie na overlijden is in veel Arabische landen nog zeldzaam, maar wordt steeds breder geaccepteerd als oplossing voor het orgaantekort.

In Qatar staan op dit moment ongeveer 200 mensen op de wachtlijst voor een nier, op een bevolking van een kleine 850 duizend mensen. Het land kent een van de laagste percentages donoren ter wereld.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 20-03-2010
Bron: Zawya | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier