Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Het MRSA-protocol bijgesteld?

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchantť !'

Met vreugde dacht ik kennis te nemen van de publicatie in het januarinummer van het tijdschrift 'Nurse': 'gebaseerd op voortschrijdend inzicht, zijn de strenge maatregelen bij een verdenking op een MRSA-besmetting verlicht'. Er bestaan namelijk sneltesten. Maar mij resten toch nog vragen die voorlopig de vreugde temperen..

Wat genoemd inzicht omvat maakte dŪt verhaal niet duidelijk. Naar ik hoop overlapt het het Franse inzicht dat strikte hygiŽne hťt antwoord is op de vrees voor (kruis)besmetting: het opzadelen van de ene patiŽnt met de 'gasten' van de andere. In SERENA geldt tussen de verschillende patiŽnten een streng 'geregelde' desinfectie van de handen, tijdig wisselen van steriele handschoenen, steriele wegwerp-schorten, mondkapjes en minimaal dagelijks schone (wegwerp)-werkkleding.

Verder worden na iedere dialyse-seance de kussenslopen en matrasovertrekken weggegooid en de machines, matrassen en kussens chemisch of met stoom gedesinfecteerd: een knappe staphylococ die daar nog langsheen komt.

En zo blijkt er dus ontzŤŤŤttend weinig kans op die gevreesde kruisbesmetting. SERENA is inmiddels bijna achttien jaar in bedrijf en in al die tijd heeft er nog nooit zo'n 'cadeau-infectie' plaatsgevonden, terwijl alle patiŽnten gewoon 'op zaal' worden behandeld.

Maar intussen knaagt bij mij nog een zinsnede: 'Tussen vrijdagmiddag en maandagmorgen kunnen geen sneltesten op MRSA worden uitgevoerd. Zolang de uitslag van deze testen niet bekend is dienen de basis hygiŽnevoorschriften door het personeel te worden gehandhaafd. Zijn die strenger of 'losser' dan gebruikelijk?

Ik betrek dit alles opeens op mijzelf, want volgend jaar (u las dat al via Nanny) hopen wij te genieten van een achttiental dialyses in Amersfoort.


Ik ben behoorlijk blij met MEANDER, waar wij inmiddels goede contacten mee hebben.
Men accepteert daar onder andere een (verse) Franse verklaring dat ik MRSA-vrij ben; hetgeen tot op heden klopt.

Deze toezegging doet mij daarom danig deugd omdat, ook tijdelijk, dialyseren in een quarantaine-hok - waar alle besmettingen bijeen worden gejaagd - mŪj enorme schrik aanjaagt: Ga ik er 'schoon' in en kom ik er besmet weer uit?

Over enige maanden zal nader onderzoek mijn 'MRSA-vrij status' moeten bevestigen: 'resultaten van dit moment geven namelijk geen garantie voor de toekomst'.
Wij mensen komen, waar ook ter wereld, regelmatig in contact met soms ogenschijnlijk 'schone' medemensen.

Insiders weten goed dat ook Nederlanders vol kunnen zitten met deze 'ziekenhuis-bacterie', zelfs als ze nooit de grens zijn over geweest, laat staan dat ze in den vreemde in een hospitaal zijn verzeild geraakt. Moet dus iedereen worden getest?

Als je ze in een ziekenhuis - waar toch hygiŽnisch wordt gewerkt nietwaar - van elkaar kunt oplopen, dan kan zulks zeker 'in het wild'. Een hand van je buurman of geliefde bijvoorbeeld, volstaat soms al. Want om zulk 'jattenwerk' gaat het juist. ZiekenhuisbacteriŽn hebben geen vleugeltjes, ze kiezen hooguit het luchtruim als ze eventueel worden rond gehoest, of dwarrelen rond via een ventilatiesysteem. Dus hand voor je mond en daarna eerst handen reinigen!

Natuurlijk is een infectie met deze Methycilline-Resistente-Staphylococcus-Aureus een ramp, omdat daar automatisch weinig kruid tegen is gewassen, maar duchtige desinfectie en hygiŽne maakt ze kansloos. Dus!

Veel hygiŽne en gezondheid gewenst in het nieuwe jaar,

ŗ la prochaine,

Ad http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 01-01-2011 | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier