Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Moeten nierpatiŽnten dierlijke voeding afzweren?

Door Merel Dercksen en Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Wetenschappers uit Denver concluderen op basis van hun zeer kleine onderzoek, dat het zinvol kan zijn nierpatiŽnten niet alleen voor te lichten over de hoeveelheden eiwit die zij binnen moeten of mogen krijgen. Het is volgens de onderzoekers ook nodig de verschillende bronnen daarvan aan te geven. Meer plantaardig eiwit in plaats van dierlijk zou ervoor zorgen dat de fosfaatwaarden van de patiŽnt binnen de perken blijven.

Het eerste probleem bij dit onderzoek is van algemene aard: de geteste diŽten zijn nogal extreem. Dat is nodig om een goed vergelijkend onderzoek te kunnen doen, maar in de praktijk zal geen patiŽnt overstappen op een volledig plantaardig dieet (in deze studie kwamen de eiwitten in het vegetarische dieet uit granen en soja, dus ontbraken ook eieren en zuivelproducten). Laat staan dat er mensen zijn die elke dag precies afgepaste, in het laboratorium bereide maaltijden willen eten.

Dat neemt niet weg, dat het ook in de dagelijkse praktijk voordelen zou kunnen bieden om een deel van de dierlijke eiwitten in de voeding te vervangen door plantaardige. Het is niet ondenkbaar dat ook dat nog een merkbaar effect heeft op de hoeveelheid fosfaat die de patiŽnt opneemt.

Storender is dat de onderzoekers nauwelijks ingaan op de mogelijk nadelige gevolgen die fytaat kan hebben. De onderzoekers doen het voorkomen of het feit dat fosfaat in granen voor een deel in de vorm van fytaat voorkomt, voornamelijk een voordeel biedt omdat het niet wordt opgenomen door het lichaam. Maar het kan mineralen als calcium, ijzer en zink binden in de darmen, waardoor die niet opgenomen kunnen worden terwijl dat toch wel de bedoeling is. Zou een dieet dat zo rijk is aan fytaat geen tekorten aan micronutriŽnten veroorzaken?

De onderzoekers stippen dit alleen even kort aan omdat ze een verschil zien in de calciumwaarden tijdens de korte periode dat de patiŽnten opgenomen waren. De vraag of ook een plantaardig dieet waarin het fytaat grotendeels afgebroken is minder fosfaat oplevert dan een vleesdieet, wordt ook nergens beantwoord of aangehaald.

Deze zaken zouden op zijn minst genoemd moeten worden als iets wat moet worden onderzocht voordat enige conclusie mag worden getrokken over de voordelen van vegetarisch of zelfs volledig plantaardig eten voor nierpatiŽnten. Zeker omdat dit wel zeer beperkte onderzoek vooral in de V.S. veel stof doet opwaaien.

sterren Gepubliceerd: woensdag 29-12-2010 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • VAN NIEROP, MONSTER
  24-01-2011 13:26

  Als je op http://www.dietistennierziekten.com
  de zoekterm Ďfernhoutí invuld vind je het document
  Dhr. Fernhout - Informatie m.b.t. essentiŽle aminozuren bij eiwitarm dieet.

  Volgens mij wijst dit de weg om de problemen en valkuilen te vermijden.
  Dus slimmer een teveel aan fosfaat voorkomen en geen ondervoeding. Met www.dieetinzicht.nl
  kunnen overschotten en tekorten zichtbaar gemaakt worden.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier