Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vegetarische nierpatiŽnt krijgt minder fosfaat binnen

Door Jeroen van Setten en Merel Dercksen 

Vegetarisch eten helpt nierpatiŽnten bij gelijke eiwitinname potentieel gevaarlijk hoge fosfaatgehaltes in het bloed te voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek naar de effecten van vegetarische en vleesgebaseerde diŽten op fosfaatniveaus in bloed en urine onder acht patiŽnten met een chronische nierziekte.

Het ging om patiŽnten bij wie de fosfaatgehaltes in het bloed nog binnen de normaalwaarden vielen, zonder dat zij fosfaatbinders gebruikten. Gedurende een week lieten de onderzoekers elke patiŽnt een plantaardig of een uitgesproken vleesgebaseerd dieet volgen en twee tot vier weken later gedurende een week het andere dieet. Aan het einde van elke dieetweek werd bloed- en urineonderzoek gedaan. Hoewel de twee diŽten gelijke hoeveelheden fosfaat bevatten, leverde het vegetarisch dieet minder fosfaat op in bloed en urine.

De onderzoekers zochten niet naar de redenen voor dit verschil, maar zij merken wel op dat een graan-dieet een lagere fosfaat-eiwit verhouding heeft en dat in graan een groot deel van het fosfaat in de vorm van fytaat aanwezig is, dat niet wordt opgenomen via de darmen.

De bevindingen tonen aan dat de bron van eiwit in een dieet een grote invloed heeft op het fosfaatniveau bij patiŽnten met chronische nierziekte, concludeert de Amerikaanse wetenschapper Sharon Moe. 'Deze resultaten, als ze tenminste worden bevestigd door langere studies, vormen goede redenen nierpatiŽnten meer eiwitten uit granen te laten eten. Een dergelijk dieet kan een verhoogde eiwitinname geven zonder schade te berokkenen door een te hoog fosfaat.'

sterren Gepubliceerd: woensdag 29-12-2010
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier