Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vegetarische nierpatiŽnt krijgt minder fosfaat binnen

Door Jeroen van Setten en Merel Dercksen 

Vegetarisch eten helpt nierpatiŽnten bij gelijke eiwitinname potentieel gevaarlijk hoge fosfaatgehaltes in het bloed te voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek naar de effecten van vegetarische en vleesgebaseerde diŽten op fosfaatniveaus in bloed en urine onder acht patiŽnten met een chronische nierziekte.

Het ging om patiŽnten bij wie de fosfaatgehaltes in het bloed nog binnen de normaalwaarden vielen, zonder dat zij fosfaatbinders gebruikten. Gedurende een week lieten de onderzoekers elke patiŽnt een plantaardig of een uitgesproken vleesgebaseerd dieet volgen en twee tot vier weken later gedurende een week het andere dieet. Aan het einde van elke dieetweek werd bloed- en urineonderzoek gedaan. Hoewel de twee diŽten gelijke hoeveelheden fosfaat bevatten, leverde het vegetarisch dieet minder fosfaat op in bloed en urine.

De onderzoekers zochten niet naar de redenen voor dit verschil, maar zij merken wel op dat een graan-dieet een lagere fosfaat-eiwit verhouding heeft en dat in graan een groot deel van het fosfaat in de vorm van fytaat aanwezig is, dat niet wordt opgenomen via de darmen.

De bevindingen tonen aan dat de bron van eiwit in een dieet een grote invloed heeft op het fosfaatniveau bij patiŽnten met chronische nierziekte, concludeert de Amerikaanse wetenschapper Sharon Moe. 'Deze resultaten, als ze tenminste worden bevestigd door langere studies, vormen goede redenen nierpatiŽnten meer eiwitten uit granen te laten eten. Een dergelijk dieet kan een verhoogde eiwitinname geven zonder schade te berokkenen door een te hoog fosfaat.'

sterren Gepubliceerd: woensdag 29-12-2010
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier