Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Eventjes naar Nederland...

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Afgelopen week vertrokken vier (!) vriendinnen 'even' naar Nederland. Zo'n goedkoop ticket van Transavia konden ze niet voorbij laten gaan. Helaas ging Marjo haar moeder begraven, Helga wilde haar jongste kleinzoon nog even bewonderen, Ina moest met de kleinkinderen Sinterklaas vieren en Corry is dol op echte Kerst-sfeer en gaat dus, vooral in Duitsland, kerstmarkten bezoeken.

Ben ik jaloers? Niet echt. Hooguit benijd ik het gemak waarmee zij er tussenuit wippen, man, huis en haard zorgeloos achterlatend. Oké, zo'n tripje zit er voor mij niet in, ik laat Ad niet alleen achter. En een 'last-minute' samen is helemaal niet aan de orde. Dat heb ik bij de voorbereidingen voor onze 'Tour de Pays-Bas' inmiddels wel gemerkt.

Enkele jaren geleden had ik in het Utrechtse al eens geïnformeerd naar dialyse-mogelijkheden voor Ad, maar kreeg steevast nul op het rekest als ik meldde dat wij in Frankrijk wonen. De MRSA-fobie laait dan meteen op. Ik kreeg werkelijk schokkende reacties te horen. Of je nu schoon bent of niet... ze hebben er gewoon geen zin in.

Wij zijn daarom bijzonder blij dat het Meander Ziekenhuis in Amersfoort Ad zo gastvrij wil ontvangen, uiteraard wèl met een Franse verklaring 'vrij van MRSA'. Hij hoeft niet in quarantaine, want het zal je maar gebeuren dat je, als 'gezonde' dialysepatiënt, juist een besmetting oploopt in een isolatie-kamer waar alle verdachte gevallen worden ondergebracht!!

Vervolgens zocht ik een vakantie-onderkomen in Amersfoort of omgeving. Ondanks het feit dat ik redelijk vroeg was kon ik nog net de laatste bungalow reserveren op een groot recreatiepark in Doorn.

Laat dit nu een zeer bekend park zijn waar de één als kind al op vakantie ging en de ander onlangs nog bivakkeerde op zoek naar een huis in Nederland. Er wonen zelfs een paar kennissen in de buurt die er regelmatig joggen of met de hond wandelen. Lovende woorden, we schijnen een goede keuze te hebben gemaakt.


Gezien de medische achtergrond van Ad leek ons een annuleringsverzekering geen overbodige zaak, dus ging ik op zoek naar een Nederlandse maatschappij om die af te sluiten.

Woonachtig in het buitenland is dat dus niet mogelijk. In Frankrijk kun je zo'n verzekering alleen afsluiten als je je vakantie via een reisbureau regelt of privé de verblijfskosten met je credit-card betaalt. Hiertoe bleek echter de "ontvangende partij" elektronisch niet te zijn uitgerust.

Na lang rondbellen vond ik een maatschappij die het risico wilde nemen. Maar bij het invoeren van de gegevens meldde de computer een leeftijdslimiet van 69 jaar. En daar schiet mijn geliefde, dankzij zijn dialyse, al ruim overheen!!

Uiteindelijk heeft het recreatiecentrum een verzekering kunnen afsluiten en ons schriftelijk bevestigd dat, indien noodzakelijk, bij annulering de verblijfskosten vergoed zullen worden.

U begrijpt dat het emotioneel weer even een stevige confrontatie was. Dialysepatiënten (en hun partners) worden naast het ongemak van dialyseren en bijbehorende katers met nog meer frustraties geconfronteerd. U hoogstwaarschijnlijk niet onbekend.

En we zijn nog niet klaar! Na de feestdagen ga ik blijmoedig verder met het regelen van vervoer naar en in Nederland, de Franse en Nederlandse ziektekostenverzekering en een oppas-echtpaar in huis. En wellicht zelfs in een Nederlandse ambiance, want ook hier is sneeuw gevallen zij het niet zoveel als in Nederland.

Bonnes fêtes à tous et à bientôt

Nanny http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 18-12-2010 | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier