Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Eventjes naar Nederland...

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Afgelopen week vertrokken vier (!) vriendinnen 'even' naar Nederland. Zo'n goedkoop ticket van Transavia konden ze niet voorbij laten gaan. Helaas ging Marjo haar moeder begraven, Helga wilde haar jongste kleinzoon nog even bewonderen, Ina moest met de kleinkinderen Sinterklaas vieren en Corry is dol op echte Kerst-sfeer en gaat dus, vooral in Duitsland, kerstmarkten bezoeken.

Ben ik jaloers? Niet echt. Hooguit benijd ik het gemak waarmee zij er tussenuit wippen, man, huis en haard zorgeloos achterlatend. Oké, zo'n tripje zit er voor mij niet in, ik laat Ad niet alleen achter. En een 'last-minute' samen is helemaal niet aan de orde. Dat heb ik bij de voorbereidingen voor onze 'Tour de Pays-Bas' inmiddels wel gemerkt.

Enkele jaren geleden had ik in het Utrechtse al eens geïnformeerd naar dialyse-mogelijkheden voor Ad, maar kreeg steevast nul op het rekest als ik meldde dat wij in Frankrijk wonen. De MRSA-fobie laait dan meteen op. Ik kreeg werkelijk schokkende reacties te horen. Of je nu schoon bent of niet... ze hebben er gewoon geen zin in.

Wij zijn daarom bijzonder blij dat het Meander Ziekenhuis in Amersfoort Ad zo gastvrij wil ontvangen, uiteraard wèl met een Franse verklaring 'vrij van MRSA'. Hij hoeft niet in quarantaine, want het zal je maar gebeuren dat je, als 'gezonde' dialysepatiënt, juist een besmetting oploopt in een isolatie-kamer waar alle verdachte gevallen worden ondergebracht!!

Vervolgens zocht ik een vakantie-onderkomen in Amersfoort of omgeving. Ondanks het feit dat ik redelijk vroeg was kon ik nog net de laatste bungalow reserveren op een groot recreatiepark in Doorn.

Laat dit nu een zeer bekend park zijn waar de één als kind al op vakantie ging en de ander onlangs nog bivakkeerde op zoek naar een huis in Nederland. Er wonen zelfs een paar kennissen in de buurt die er regelmatig joggen of met de hond wandelen. Lovende woorden, we schijnen een goede keuze te hebben gemaakt.


Gezien de medische achtergrond van Ad leek ons een annuleringsverzekering geen overbodige zaak, dus ging ik op zoek naar een Nederlandse maatschappij om die af te sluiten.

Woonachtig in het buitenland is dat dus niet mogelijk. In Frankrijk kun je zo'n verzekering alleen afsluiten als je je vakantie via een reisbureau regelt of privé de verblijfskosten met je credit-card betaalt. Hiertoe bleek echter de "ontvangende partij" elektronisch niet te zijn uitgerust.

Na lang rondbellen vond ik een maatschappij die het risico wilde nemen. Maar bij het invoeren van de gegevens meldde de computer een leeftijdslimiet van 69 jaar. En daar schiet mijn geliefde, dankzij zijn dialyse, al ruim overheen!!

Uiteindelijk heeft het recreatiecentrum een verzekering kunnen afsluiten en ons schriftelijk bevestigd dat, indien noodzakelijk, bij annulering de verblijfskosten vergoed zullen worden.

U begrijpt dat het emotioneel weer even een stevige confrontatie was. Dialysepatiënten (en hun partners) worden naast het ongemak van dialyseren en bijbehorende katers met nog meer frustraties geconfronteerd. U hoogstwaarschijnlijk niet onbekend.

En we zijn nog niet klaar! Na de feestdagen ga ik blijmoedig verder met het regelen van vervoer naar en in Nederland, de Franse en Nederlandse ziektekostenverzekering en een oppas-echtpaar in huis. En wellicht zelfs in een Nederlandse ambiance, want ook hier is sneeuw gevallen zij het niet zoveel als in Nederland.

Bonnes fêtes à tous et à bientôt

Nanny http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 18-12-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier